Garlic naan
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Jogurt naturalny 2% (150 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Natka pietruszki (10 g)
- Masło (40 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na garlic naan krok po kroku
Drożdże rozpuść w 150 ml ciepłej wody.
Dodaj cukier i odstaw na 20 minut.
Do drożdży dodaj mąkę, jogurt naturalny oraz sól.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia.
Podziel na równe kawałki.
Rozwałkuj cienko każdy placek.
Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą.
Chlebek powinien zrobić się lekko brązowy.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Posiekaj natkę pietruszki.
Rozpuść masło, dodaj do czosnku i natki.
Wymieszaj i smaruj wierzch chlebków.
Więcej informacji na temat garlic naan
Garlic naan to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw kuchni Indyjskiej i nie tylko. Przygotowywane własnoręcznie chlebki są bardzo łatwe i można je zrobić bezpośrednio przed podaniem. Chlebki można przygotować także bez żadnych dodatków. Przepis na garlic naan jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, jogurt naturalny, czosnek, oliwa z oliwek, natka pietruszki, sól, masło.
Jak zrobić garlic naan? Drożdże rozpuść w 150 ml ciepłej wody. Dodaj cukier i odstaw na 20 minut. Do drożdży dodaj mąkę, jogurt naturalny oraz sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia. Podziel na równe kawałki. Rozwałkuj cienko każdy placek. Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Chlebek powinien zrobić się lekko brązowy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Rozpuść masło i dodaj do czosnku i natki. Wymieszaj i smaruj wierzch chlebków.
Czosnek to warzywo bardzo popularne w kuchni polskiej. Czosnek pozwala wzbogacić smak mięsa oraz wegetariańskich potraw. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Pieczony czosnek ma mniej intensywny aromat i nie pozostawia specyficznego zapachu po spożyciu.
Podsumowując: sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wyrobu. Tradycyjny chlebek naan wypiekany jest w piecu. Indyjski chlebek to domowy sposób na szybkie pieczywo na bazie drożdży. Chlebek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Indyjskie chlebki są bardzo chrupiące i można z nich przygotować także faszerowane placki. Dobrym dodatkiem jest ser żółty lub mięso mielone.
Alergeny w garlic naan
Lista alergenów dla garlic naan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Masło
Wartości odżywcze garlic naan
Garlic naan to źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby mające problem z metabolizmem glukozy. Chlebki nie zawierają dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.