Galushki

Opublikowano: 22.12.2021 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galushki podane na talerzu z dodatkiem sosu grzybowego.
Galushki
Galushki to tradycyjne danie kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mąki pszennej i jajek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne i proste danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Miksowanie 20 min
604 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Masło klarowane (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na galushki krok po kroku

Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zmiksuj.

Ciasto powinno być bardzo gęste, aby kluski nie rozgotowywały się.

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.

Ciasto nabieraj na łyżkę i drugą łyżką nakładaj ciasto na wrzącą wodę.

Gotuj, aż zaczną wypływać.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Kluski podawaj z cebulą i posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na galushki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat galushki

Galushki to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się na bazie lanych klusek z dodatkiem cebuli smażonej na maśle. Można podawać je z boczkiem lub kwaśną śmietaną. Przepis na galushki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego i prostego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, masło klarowane, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić galushki? Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zmiksuj. Ciasto powinno być bardzo gęste, aby kluski nie rozgotowywały się. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Ciasto nabieraj na łyżkę i drugą łyżką nakładaj ciasto na wrzącą wodę. Gotuj, aż zaczną wypływać. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Kluski podawaj z cebulą i posiekaną natką pietruszki. Danie najlepsze jest od razy po przygotowaniu. Kluski nie nadają się do przechowywania w lodówce.

Mąka pszenna produkowana jest z pszenicy. Pszenica jest zbożem zawierającym gluten, który jest białkiem zbożowym. Gluten jest składnikiem nadającym ciastu elastyczną konsystencję. Łączy się on z wodą, tworząc przestrzenne struktury, dlatego należy wyrabiać ciasto. Nietolerancja glutenu zwana jest celiakią. Osoby chorujące na nią nie mogą spożywać glutenu nawet w bardzo małych ilościach. Cebula jest bardzo popularnym na całym świecie warzywem, dodawanym do prawie każdej potrawy. Cebula może być podawana na słono i na słodko jako konfitura. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.

Podsumowując galushki to danie świetnie sprawdzające się na bez mięsny obiad. Kluski lane możesz użyć jako dodatek do zupy. Kluseczki świetnie sprawdzą się na słodko z dodatkiem owoców, maku lub miodu i orzechów. Klusek podawanych na słodko nie doprawiaj solą, możesz je delikatnie posłodzić.

Alergeny w galushki

Lista alergenów dla galushki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze galushki

na 100g gotowej potrawy

Galushki to danie zawierające bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Danie jest dość kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
302.22
604.44
Białko (g)
7.20
14.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
30.33
60.66
Węglowodany przyswajalne (g)
29.90
59.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.96
33.92
Tłuszcze nasycone (g)
11.40
22.81
Tłuszcze nienasycone (g)
5.56
11.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Tiamina (mg)
0.38
0.76
Ryboflawina (mg)
0.23
0.47
Niacyna (mg)
2.54
5.07
Foliany (µg (mcg))
64.97
129.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
20.63
41.26
Potas (mg)
123.73
247.46
Wapń (mg)
38.14
76.27
Fosfor (mg)
86.05
172.09
Magnez (mg)
19.30
38.60
Żelazo (mg)
2.37
4.74
Cynk (mg)
0.62
1.25
Miedź (mg)
0.09
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny galushki 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galushki

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Koszt składników
27.50