Przepis na galushki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zmiksuj.

Ciasto powinno być bardzo gęste, aby kluski nie rozgotowywały się.

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.

Ciasto nabieraj na łyżkę i drugą łyżką nakładaj ciasto na wrzącą wodę.

Gotuj, aż zaczną wypływać.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Kluski podawaj z cebulą i posiekaną natką pietruszki.

Galushki podane na talerzu z dodatkiem sosu grzybowego.
Galushki
Koszt przygotowania dania
15.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
604 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Galushki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galushki

Galushki to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się na bazie lanych klusek z dodatkiem cebuli smażonej na maśle. Można podawać je z boczkiem lub kwaśną śmietaną. Przepis na galushki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego i prostego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, masło klarowane, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić galushki? Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zmiksuj. Ciasto powinno być bardzo gęste, aby kluski nie rozgotowywały się. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Ciasto nabieraj na łyżkę i drugą łyżką nakładaj ciasto na wrzącą wodę. Gotuj, aż zaczną wypływać. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Kluski podawaj z cebulą i posiekaną natką pietruszki. Danie najlepsze jest od razy po przygotowaniu. Kluski nie nadają się do przechowywania w lodówce.

Mąka pszenna produkowana jest z pszenicy. Pszenica jest zbożem zawierającym gluten, który jest białkiem zbożowym. Gluten jest składnikiem nadającym ciastu elastyczną konsystencję. Łączy się on z wodą, tworząc przestrzenne struktury, dlatego należy wyrabiać ciasto. Nietolerancja glutenu zwana jest celiakią. Osoby chorujące na nią nie mogą spożywać glutenu nawet w bardzo małych ilościach. Cebula jest bardzo popularnym na całym świecie warzywem, dodawanym do prawie każdej potrawy. Cebula może być podawana na słono i na słodko jako konfitura. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.

Podsumowując galushki to danie świetnie sprawdzające się na bez mięsny obiad. Kluski lane możesz użyć jako dodatek do zupy. Kluseczki świetnie sprawdzą się na słodko z dodatkiem owoców, maku lub miodu i orzechów. Klusek podawanych na słodko nie doprawiaj solą, możesz je delikatnie posłodzić.

Wartości odżywcze galushki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
302.22 kcal
604.44 kcal
Białko
7.20 g
14.40 g

Węglowodany w galushki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
30.33 g
60.66 g
Węglowodany przyswajalne
29.90 g
59.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
16.96 g
33.92 g
Tłuszcze nasycone
11.40 g
22.81 g
Tłuszcze nienasycone
5.56 g
11.11 g

Witaminy w przepisie na galushki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Tiamina
0.38 mg
0.76 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.47 mg
Niacyna
2.54 mg
5.07 mg
Foliany
64.97 µg (mcg)
129.94 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na galushki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
20.63 mg
41.26 mg
Potas
123.73 mg
247.46 mg
Wapń
38.14 mg
76.27 mg
Fosfor
86.05 mg
172.09 mg
Magnez
19.30 mg
38.60 mg
Żelazo
2.37 mg
4.74 mg
Cynk
0.62 mg
1.25 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny galushki 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galushki

Lista alergenów dla galushki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania galushki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na galushki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób