Przepis na galushki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Mleko 3,2% 200 ml
- Jajko 2 szt.
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
- Masło klarowane 200 g
Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zmiksuj.
Ciasto powinno być bardzo gęste, aby kluski nie rozgotowywały się.
W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
Ciasto nabieraj na łyżkę i drugą łyżką nakładaj ciasto na wrzącą wodę.
Gotuj, aż zaczną wypływać.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Kluski podawaj z cebulą i posiekaną natką pietruszki.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski lane na mleku
-
Kartacze z mięsem
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluski łyżką kładzione
-
Bogracz z kluskami
-
Kluski i kluseczki

(liczba kalorii)
Galushki - cechy przepisu
Więcej o galushki
Galushki to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się na bazie lanych klusek z dodatkiem cebuli smażonej na maśle. Można podawać je z boczkiem lub kwaśną śmietaną. Przepis na galushki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego i prostego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, masło klarowane, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić galushki? Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zmiksuj. Ciasto powinno być bardzo gęste, aby kluski nie rozgotowywały się. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Ciasto nabieraj na łyżkę i drugą łyżką nakładaj ciasto na wrzącą wodę. Gotuj, aż zaczną wypływać. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Kluski podawaj z cebulą i posiekaną natką pietruszki. Danie najlepsze jest od razy po przygotowaniu. Kluski nie nadają się do przechowywania w lodówce.
Mąka pszenna produkowana jest z pszenicy. Pszenica jest zbożem zawierającym gluten, który jest białkiem zbożowym. Gluten jest składnikiem nadającym ciastu elastyczną konsystencję. Łączy się on z wodą, tworząc przestrzenne struktury, dlatego należy wyrabiać ciasto. Nietolerancja glutenu zwana jest celiakią. Osoby chorujące na nią nie mogą spożywać glutenu nawet w bardzo małych ilościach. Cebula jest bardzo popularnym na całym świecie warzywem, dodawanym do prawie każdej potrawy. Cebula może być podawana na słono i na słodko jako konfitura. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.
Podsumowując galushki to danie świetnie sprawdzające się na bez mięsny obiad. Kluski lane możesz użyć jako dodatek do zupy. Kluseczki świetnie sprawdzą się na słodko z dodatkiem owoców, maku lub miodu i orzechów. Klusek podawanych na słodko nie doprawiaj solą, możesz je delikatnie posłodzić.
Wartości odżywcze galushki
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w galushki
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na galushki
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na galushki
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w galushki
Lista alergenów dla galushki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko