Galaretki z golonki

Opublikowano: 16.10.2022 r., 12:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne galaretki mięsne z golonki
Galaretki z golonki
Galaretki z golonki, czyli nic innego jak wszystkim znany galart. Sprawdzony przepis, który idealnie nada się na wiele okazji.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 60 min
242 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Golonka wieprzowa - 1 sztuk (300 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (180 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Żelatyna - 5 łyżek (50 g)
  • Groszek zielony konserwowy - 1/2 puszki (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, lodówka

Przepis na galaretki z golonki krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.

Wlej wodę do garnka i gotuj, dodaj mięso i przyprawy.

Warzywa obierz i dodaj do wywaru. Gotuj całość przez 2-3 h do momentu, aż mięso będzie miękkie.

W tym czasie w osobnym garnku ugotuj jajka na twardo.

Ugotowane mięso oddziel od kości i podziel na mniejsze kawałki.

Ugotowane warzywa, mięso, jajka pokrojone w ćwiartki i groszek rozłóż do salaterek.

Wywar przelej przez sitko, aby był klarowny.

Dodaj żelatynę i wymieszaj, gotową zalewę przelej do salaterek i odstaw do lodówki na 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na galaretki z golonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat galaretek z golonki

Galaretki z golonki, to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszna ona jest.

Danie jest w 100% bezglutenowe, będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: marchew, seler, pietruszka, nóżki wieprzowe i dodatkowo woda. Mój tak zwany galart powstał z mięsa z nóżek wieprzowych, jeśli chcesz aby był on delikatnie bardziej tłusty postaw na golonki. Smak będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty. Im dłużej będziesz gotować wywar, tym bardziej aromatyczny on będzie.

Zatem, jak zrobić galaretki z golonki?

W pierwszej kolejności nóżki wieprzowe umyj i przełóż do garnka.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane warzywa. Następnie wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj przez 2 godziny, w międzyczasie usuń szumowiny i dolej wodę, gdy wyparuje.

Mięso obierz i przełóż do salaterek, warzywa pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do mięsa.

Całość zalej wywarem i odstaw do ostygnięcia. Następnie odłóż do lodówki na całą noc.

Nasz przepis na galaretki z golonki jest gotowy do spożycia, a galareta wieprzowa dobra. Będzie to idealny pomysł na posiłek taki jak śniadanie lub przekąska na imprezę. Idealnie będzie pasował tutaj chleb. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w galaretkach z golonki

Lista alergenów dla galaretek z golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze galaretek z golonki

na 100g gotowej potrawy

Na każdy litr wody użyj 2-3 łyżki żelatyny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
121.48
242.97
Białko (g)
13.80
27.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.86
11.71
Węglowodany przyswajalne (g)
4.42
8.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.73
9.46
Tłuszcze nasycone (g)
3.81
7.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.92
1.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.58
1.15
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.69
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: żelatyna, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
92.49
184.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
165.39
330.78
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.27
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.35
10.71
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.60
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.11
48.22
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.72
47.44
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1441.00
2882.01
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
137.58
275.16
Potas (mg)
158.05
316.11
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.26
62.52
Fosfor (mg)
64.22
128.44
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.00
24.00
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
2.27
Cynk (mg)
0.44
0.89
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretek z golonki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretek z golonki

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
300 g
1 sztuk
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 300 g
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Żelatyna
50 g
5 łyżek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
1/2 puszki
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
39.00