Galaretka z jogurtem

Opublikowano: 06.11.2023 r., 13:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
galaretka z jogurtem
Galaretka z jogurtem
Jeśli nie masz pomysłu na szybki i prosty deser, który będzie smakował wszystkim domownikom koniecznie postaw na galaretkę z jogurtem i owocami.
Przygotowanie 20 min
Czas chłodzenia 60 min
113 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Galaretka 1 opakowanie (60 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty 1 opakowanie (180 g)
  • Maliny 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
lodówka, foremki do lodów

Przepis na galaretkę z jogurtem krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę gorącej wody.

Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie.

Do delikatnie ostudzonej galaretki wmieszaj gęsty jogurt grecki.

Tak przygotowaną masę rozlej do mniejszych silikonowych foremek.

Odstaw całość do lodówki na kilka godzin następnie podawaj z ulubionymi dodatkami idealnie sprawdzą się tutaj owoce.

Jak oceniasz przepis na galaretkę z jogurtem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,0% osób

Więcej informacji na temat galaretki z jogurtem

Galaretka z jogurtem to bardzo szybki i prosty przepis który przygotujesz w swoim domu z podstawowych składników, które za pewne masz w swoim domu. Ten sprawdzony przepis z jogurtem owocowym to idealny pomysł na przekąskę lub na deser nie tylko dla dzieci ale też dla dorosłych. Cały posiłek zawiera niewiele kalorii, Warto wspomnieć że nie ma w nim dodatku zbóż które zawierają gluten. Dlatego będzie to jak najbardziej bezpieczna przekąska dla osób zmagających się z chorobami gluteno zależnymi takimi jak celiakia lub alergia na pszenicę.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na galaretkę z jogurtem i owocami. Wy pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak: jogurt grecki lub jogurt owocowy, galaretka o dowolnym smaku oraz dowolne owoce.

Zatem, jak przygotować galaretkę z jogurtem?

Dodatkowo przygotuj szklankę gorącej wody. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Do delikatnie ostudzonej galaretki wmieszaj gęsty jogurt grecki. Tak przygotowaną masę rozlej do mniejszych silikonowych foremek. Odstaw całość do lodówki na kilka godzin następnie podawaj z ulubionymi dodatkami idealnie sprawdzą się tutaj owoce.

Nasz sprawdzony przepis jest gotowy sam widzisz jaki to prosty sposób na przygotowanie domowego deseru. Przekąska idealnie sprawdzi się dla dzieci lub dla dorosłych na deser. Możesz go przygotować oczywiście z dodatkiem galaretki o twoim ulubionym smaku z jogurtem owocowym lub z jogurtem naturalnym, Każda z tych wersji będzie niezwykle smaczna i na pewno zaskoczy gości swoją pomysłowością. Deser tak naprawdę nadaje się do wielu osób, ponieważ nie zawiera glutenu, a jeśli spodziewasz się gości, którzy cierpią na nietolerancję laktozy zamień tradycyjny jogurt na roślinny odpowiednik lub jogurt bez laktozy w takiej samej ilości jaka jest w przepisie.

Alergeny w galaretce z jogurtem

Lista alergenów dla galaretki z jogurtem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze galaretki z jogurtem

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania tego deseru możesz użyć galaretki o dowolnym smaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
113.10
113.10
Białko (g)
4.82
4.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
20.73
20.73
Węglowodany przyswajalne (g)
17.36
17.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.37
3.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.43
1.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.67
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.77
0.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.49
0.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.27
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
17.53
17.53
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki z jogurtem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretki z jogurtem

Koszt składników
21.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
60 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
1 opakowanie
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Maliny
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
21.40