Galaretka z czerwonych porzeczek

Opublikowano: 20.10.2021 r., 11:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaretka z czerwonych porzeczek podana w słoiczku.
Galaretka z czerwonych porzeczek
Galaretka z czerwonych porzeczek to doskonały pomysł na domową galaretkę. Galaretka przygotowana jest z całych owoców, zawiera więc dużo błonnika. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
323 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Porzeczki czerwone (700 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Żelatyna (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, pucharki

Przepis na galaretka z czerwonych porzeczek krok po kroku

Porzeczki oczyść z szypułek i umyj.

Następnie owoce umieść w garnku, wlej 500 ml wody i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Owoce zdejmij z gazu i dodaj żelatynę w proszku, wymieszaj bardzo dokładnie.

Gorący płyn przelej do pucharków deserowych i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Po tym czasie podawaj z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.

Jak oceniasz przepis na galaretka z czerwonych porzeczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat galaretki z czerwonych porzeczek

Galaretka z czerwonych porzeczek to świetny pomysł na deser. Galaretkę możesz podać podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na galaretkę z czerwonych porzeczek jest bardzo łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby ją zrobić. Do wykonania domowej galaretki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwone porzeczki, cukier, woda, żelatyna, śmietana kremowa 30%.

Jak zrobić galaretkę z czerwonych porzeczek? Porzeczki umyj i umieść w garnku, wlej wodę i zagotuj, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z gazu i dodaj żelatynę w proszku, wymieszaj bardzo dokładnie. Gorący płyn przelej do pucharków deserowych i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny. Po tym czasie podawaj z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czerwone bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czerwone porzeczki są doskonałym źródlem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie. Galaretkę możesz także przygotować z dodatkiem agaru zamiast żelatyny. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożytego cukru, połowę cukru zamień na ksylitol. Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego, powstaje ze skór wołowych i wieprzowych. Żelatyna jest bardzo dobry źródłem kolagenu - kolagen jest białkiem budującym naszą skórę oraz chrząstki.

Podsumowując prosty przepis na galaretkę z porzeczek sprawdzi się jako dietetyczny deser. Domowa prosta galaretka jest nie tylko pyszna ale i zdrowa. Galaretkę podaj dzieciom podczas kinder party zamiast gotowych słodyczy ze sklepu. Galaretka z czerwonych porzeczek to doskonałe źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety jako przekąskę.

Alergeny w galaretce z czerwonych porzeczek

Lista alergenów dla galaretki z czerwonych porzeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretka z czerwonych porzeczek

Wartości odżywcze galaretki z czerwonych porzeczek

na 100g gotowej potrawy

Galaretka z czerwonych porzeczek jest dobrym źródłem błonnika. Porzeczki zawierają bardzo dużo witaminy C. Domowa galaretka zawiera także dużo mniej cukru niż sklepowe wyroby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
161.63
323.27
Białko (g)
4.23
8.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
38.02
76.04
Węglowodany przyswajalne (g)
35.12
70.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.89
5.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.17
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.35
2.69
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
27.60
55.19
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.13
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.05
0.10
Niacyna (mg)
0.07
0.14
Foliany (µg (mcg))
6.54
13.08
Beta karoten (µg (mcg))
16.83
33.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
8.50
17.00
Potas (mg)
186.29
372.58
Wapń (mg)
24.62
49.23
Fosfor (mg)
31.12
62.23
Magnez (mg)
9.60
19.19
Żelazo (mg)
0.73
1.46
Cynk (mg)
0.16
0.33
Miedź (mg)
0.16
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki z czerwonych porzeczek 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretki z czerwonych porzeczek

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
700 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 6
44.80
Za 700 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
55.50