Galaretka z czerwonej porzeczki

Opublikowano: 26.08.2021 r., 23:05 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa galaretka porzeczkowa w słoiku
Galaretka z czerwonej porzeczki
Galaretka z czerwonej porzeczki to świetny, szybki i bardzo prosty domowy sposób na przetwory, które pozwolą przedłużyć sezon na te przepyszne i niezwykle zdrowe owoce w Twoim domu.
Przygotowanie 40 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 0 porcji
  • Porzeczki czerwone (1000 g)
  • Cukier (750 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, słoiki, sitko

Przepis na galaretkę z czerwonej porzeczki krok po kroku

Owoce wykładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą, po czym obieramy z zielonych gałązek.

Umyte, obrane porzeczki wykładamy na patelnię i zasypujemy połową ilości cukru. Podgrzewamy, aż owoce puszczą sok.

Następnie przecieramy przez sitko, ponownie wykładamy na patelnię, dodajemy resztę cukru, sok z cytryny i znów podgrzewamy.

Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Jak oceniasz przepis na galaretkę z czerwonej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat galaretki z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki to świetny, szybki i bardzo prosty domowy sposób na przetwory, które pozwolą przedłużyć sezon na te przepyszne i niezwykle zdrowe owoce w Twoim domu. Czerwona porzeczka to bez wątpienia jeden z najzdrowszych owoców. Jest prawdziwym bogactwem witaminy C oraz wielu substancji o prozdrowotnym działaniu na organizm. Ma też silne działanie przeciwzapalne i co raz częściej mówi się o jej wykorzystaniu w leczeniu wielu chorób, nie tylko sezonowych przeziębień, tak jak jest już wykorzystywana od dawna. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galaretkę z czerwonej porzeczki na zimę jesteś w odpowiednim miejscu - nasz przepis jest bardzo prosty, szybki i niewymagający, będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracja. Galaretkę z czerwonej porzeczki najlepiej przygotować w okresie letnim, kiedy sezon na te owoce trwa w pełni. Jeśli jednak nie uda Ci się jej przygotować podczas sezonu możesz wykorzystać owoce mrożone lub przygotować galaretkę z soku - naturalnego, kupionego w sklepie lub z sokownika, samodzielnie przygotowanego w warunkach domowych. Do przygotowania galaretki potrzebujesz jedynie dwóch składników - oczywiście czerwonej porzeczki oraz cukru. Ze względu na stosunkowo duży dodatek cukru warto pamiętać, że galaretka będzie dość kaloryczna, będzie też miała wysoki indeks glikemiczny. Dlatego warto - chociaż częściowo - zastąpić cukier ksyliotolem. Smak będzie równie pyszny, a walory zdrowotne zdecydowanie lepsze. Samo przygotowanie galaretki jest banalnie proste, choć bez gotowania się nie obędzie nie powinno Ci zająć to wiecej niż 30-40 minut. Wystarczy, że będziesz podgrzewać owoce na patelni lub w garnku z dodatkiem cukru, aż zmiękną, rozpadną się i puszczą soki. Po przetarciu przez sitko masę wystarczy zamknąć w słoikach i pasteryzować. Tak przygotowaną galaretkę możesz przechowywać w kuchni lub spiżarni i wykorzystywać kiedy tylko najdzie Cię ochota na słodkie dania zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Alergeny w galaretce z czerwonej porzeczki

Lista alergenów dla galaretki z czerwonej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretkę z czerwonej porzeczki

Wartości odżywcze galaretki z czerwonej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

CUkier można całkowicie lub częściowo zastąpić ksylitolem, aby zmniejszyć wartość kaloryczną i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
197.00
0.00
Białko (g)
0.80
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
50.57
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
48.11
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.46
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
1.14
0.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
23.43
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.00
Ryboflawina (mg)
0.04
0.00
Niacyna (mg)
0.06
0.00
Foliany (µg (mcg))
4.57
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
14.29
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
1.00
0.00
Potas (mg)
158.00
0.00
Wapń (mg)
19.29
0.00
Fosfor (mg)
25.14
0.00
Magnez (mg)
7.43
0.00
Żelazo (mg)
0.59
0.00
Cynk (mg)
0.14
0.00
Miedź (mg)
0.07
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki z czerwonej porzeczki 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretki z czerwonej porzeczki

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier
750 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 g
Koszt składników
66.50