Przepis na galaretkę w czekoladzie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej.

Brzegi foremek silikonowych wysmaruj czekoladą i wstaw do lodówki aby zastygła.

Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstaw aż zacznie lekko tężeć.

Galaretki rozlej do foremek i odstaw do lodówki aż galaretka dobrze stężeje.

Pozostałą ilość czekolady ponownie roztopić, posmarować nią wierzch galaretki i ponownie schować do lodówki do zastygnięcia.

galaretki w czekoladzie
galaretka w czekoladzie
Koszt przygotowania dania
11.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
211 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Galaretka w czekoladzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galaretce w czekoladzie

Galaretka w czekoladzie domowej roboty to pomysł na pyszny deser nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny, który będzie świetną, zdrowszą alternatywą niż gotowe, sklepowe słodycze. Co więcej, w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć również najmłodsi, dlatego to super zabawa i pomysł na wspólne spędzenie wolnego czasu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galaretkę w czekoladzie nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką i z pewnością poradzi sobie z nim każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Nie potrzebujesz ani zaawansowanych umiejętności kucharskich, ani wyszukanych składników, czy specjalistycznego sprzętu - przydadzą się jedynie mini foremki silikonowe do foremek. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jednak ze względu na to, że zarówno galaretka, jak i czekolada potrzebują trochę czasu aby stężeć lepiej nie zabieraj się za nie w ostatniej chwili. Najlepiej za jednym razem przygotować większą ilość, ponieważ galaretki w czekoladzie mają stosunkowo długi czas przydatności do spożycia. Co będzie Ci potrzebne do samodzielnego przygotowania pysznych, domowych galaretek w czekoladzie? Oczywiście galaretki - wybierz te o swoim ulubionym smaku, na przykład truskawkowe, agrestowe, czy wiśniowe. Najlepiej wybierz tą bez dodatku cukru, a jeśli zależy Ci na bardziej słodkim smaku poprostu samodzielnie dodaj ksylitol czy erytrytol. Dzięki temu będą one mniej kaloryczne, będą miały niższy indeks glikemiczny, a tym samym będą zdrowsze. Przygotuj też czekoladę - my szczególnie polecamy czekoladę gorzką o zawartości miazgi kakaowe nie mniejszej niż 65%. Koniecznie poznaj nasz przepis na galaretkę w czekoladzie i sprawdź jak zrobić ten pyszny, domowy deser dla całej rodziny krok po kroku.

Wartości odżywcze galaretki w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
Białko
7.75 g
3.10 g

Węglowodany w galaretce w czekoladzie

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
60.28 g
24.11 g
Węglowodany przyswajalne
54.25 g
21.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.03 g
2.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
28.37 g
11.35 g
Tłuszcze nasycone
18.95 g
7.58 g
Tłuszcze nienasycone
9.42 g
3.77 g
Tłuszcze jednonasycone
8.52 g
3.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
0.36 g
Tłuszcze trans
0.06 g
0.02 g
Cholesterol
4.44 mg
1.78 mg

Składniki mineralne w przepisie na galaretkę w czekoladzie

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
14.67 mg
5.87 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki w czekoladzie 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galaretce w czekoladzie

Lista alergenów dla galaretki w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretkę w czekoladzie

Cena przygotowania galaretki w czekoladzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
70 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
11.80
Jak oceniasz przepis na galaretkę w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób