Galaretka w czekoladzie

Opublikowano: 08.09.2021 r., 21:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
galaretki w czekoladzie
Galaretka w czekoladzie
Galaretka w czekoladzie domowej roboty to pomysł na pyszny deser nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny, który będzie świetną, zdrowszą alternatywą niż gotowe, sklepowe słodycze.
Przygotowanie 40 min
211 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Galaretka 1 opakowanie (70 g)
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na galaretkę w czekoladzie krok po kroku

Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej.

Brzegi foremek silikonowych wysmaruj czekoladą i wstaw do lodówki aby zastygła.

Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstaw aż zacznie lekko tężeć.

Galaretki rozlej do foremek i odstaw do lodówki aż galaretka dobrze stężeje.

Pozostałą ilość czekolady ponownie roztopić, posmarować nią wierzch galaretki i ponownie schować do lodówki do zastygnięcia.

Jak oceniasz przepis na galaretkę w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat galaretki w czekoladzie

Galaretka w czekoladzie domowej roboty to pomysł na pyszny deser nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny, który będzie świetną, zdrowszą alternatywą niż gotowe, sklepowe słodycze. Co więcej, w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć również najmłodsi, dlatego to super zabawa i pomysł na wspólne spędzenie wolnego czasu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galaretkę w czekoladzie nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką i z pewnością poradzi sobie z nim każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Nie potrzebujesz ani zaawansowanych umiejętności kucharskich, ani wyszukanych składników, czy specjalistycznego sprzętu - przydadzą się jedynie mini foremki silikonowe do foremek. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jednak ze względu na to, że zarówno galaretka, jak i czekolada potrzebują trochę czasu aby stężeć lepiej nie zabieraj się za nie w ostatniej chwili. Najlepiej za jednym razem przygotować większą ilość, ponieważ galaretki w czekoladzie mają stosunkowo długi czas przydatności do spożycia. Co będzie Ci potrzebne do samodzielnego przygotowania pysznych, domowych galaretek w czekoladzie? Oczywiście galaretki - wybierz te o swoim ulubionym smaku, na przykład truskawkowe, agrestowe, czy wiśniowe. Najlepiej wybierz tą bez dodatku cukru, a jeśli zależy Ci na bardziej słodkim smaku poprostu samodzielnie dodaj ksylitol czy erytrytol. Dzięki temu będą one mniej kaloryczne, będą miały niższy indeks glikemiczny, a tym samym będą zdrowsze. Przygotuj też czekoladę - my szczególnie polecamy czekoladę gorzką o zawartości miazgi kakaowe nie mniejszej niż 65%. Koniecznie poznaj nasz przepis na galaretkę w czekoladzie i sprawdź jak zrobić ten pyszny, domowy deser dla całej rodziny krok po kroku.

Alergeny w galaretce w czekoladzie

Lista alergenów dla galaretki w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretkę w czekoladzie

Wartości odżywcze galaretki w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Galaretka w czekoladzie może stanowić zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę dla sklepowych słodyczy. Jest odpowiednia zarówno dla osób odchudzających się, jak również dla dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
529.74
211.90
Białko (g)
7.75
3.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
60.28
24.11
Węglowodany przyswajalne (g)
54.25
21.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.03
2.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
28.37
11.35
Tłuszcze nasycone (g)
18.95
7.58
Tłuszcze nienasycone (g)
9.42
3.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.52
3.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
0.36
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.02
Cholesterol (mg)
4.44
1.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
14.67
5.87
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki w czekoladzie 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretki w czekoladzie

Koszt składników
11.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
70 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
11.80