Galareta wieprzowa z golonki

Opublikowano: 22.06.2023 r., 13:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska galareta mięsna
Galareta wieprzowa z golonki
Galareta wieprzowa z golonki to danie, które się kocha lub nienawidzi, mam nadzieję, że z moim przepisem jak najbardziej ją pokochacie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 40 min
173 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Golonka wieprzowa - 3 sztuki (1500 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Seler naciowy - 2 łodygi (100 g)
  • Żelatyna - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Przepis na galareta wieprzowa z golonki krok po kroku

Golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie umieść ją w dużym garnku. Dodaj do garnka marchewki, cebule, seler, liście laurowe, pieprz i sól.

Zalej składniki w garnku zimną wodą, tak aby były pokryte wodą o około 2-3 cm. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny.

Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z garnka i ostudź. Zachowaj wywar. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Oczyść mięso z kości i skóry, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Przelej wywar z gotowania golonki przez sitko, aby usunąć warzywa i przyprawy. Do wywaru dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Przełóż pokrojone mięso do foremek lub miseczek, a następnie wlej na nie wywar z żelatyną, tak aby pokrył mięso całkowicie.

Odstaw galaretkę wieprzową do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin lub do momentu, gdy galaretka całkowicie się stężeje.

Jak oceniasz przepis na galareta wieprzowa z golonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat galarety wieprzowej z golonki

Galareta wieprzowa z golonki to pyszne, domowe danie o tradycyjnym smaku. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak smaczna potrafi być domowa tradycyjna golonka.

Zatem, jak zrobić galaretę wieprzową z golonki?

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak

- 1 golonka wieprzowa (około 1,5 kg)

- 2 marchewki, obrane i pokrojone na kawałki

- 2 cebule, obrane i pokrojone na kawałki

- 2 łodygi selera, pokrojone na kawałki

- 2 liście laurowe

- 10 ziaren pieprzu

- 1 łyżeczka soli

- 2 żelatynowe kostki galaretki (ok. 20 g)

Następie poznaj mój przepis na galaretę wieprzową z golonki.

1. Umieść golonkę w dużym garnku, dodaj marchewki, cebule, seler, liście laurowe, pieprz i sól.

2. Zalej składniki w garnku zimną wodą, tak aby były pokryte o około 2-3 cm.

3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie i dobrze ugotowane.

Wyjmij mięso z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Zachowaj wywar.

5. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

6. Oczyść mięso z kości i skóry, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

7. Przelej wywar przez sitko, aby usunąć warzywa i przyprawy. Do wywaru dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

8. Umieść pokrojone mięso w foremkach lub miseczkach, a następnie zalej je wywarem z żelatyną, tak aby mięso było całkowicie pokryte.

9. Odstaw galaretę wieprzową do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin, aż galaretka się stężeje.

10. Podawaj galaretę wieprzową z golonki, krojąc ją na plasterki. Smakuje doskonale jako danie na zimno, a można ją podać jako przystawkę lub główne danie. Galareta wieprzowa doskonale komponuje się z dodatkami, takimi jak korniszony czy chrzan.

Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest galareta z golonki. Dlatego koniecznie przygotują w swoim domu i przekonaj się, jak pyszna jest w smaku, będzie dobra dla każdego domownika. Jednym słowem jest po prostu najlepsza

Alergeny w galarecie wieprzowej z golonki

Lista alergenów dla galarety wieprzowej z golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

W przepisie na galareta wieprzowa z golonki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze galarety wieprzowej z golonki

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować galaretę z innego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
173.92
173.92
Białko (g)
20.59
20.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.72
1.72
Węglowodany przyswajalne (g)
1.28
1.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.97
8.97
Tłuszcze nasycone (g)
8.96
8.96
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
103.37
103.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
1.29
1.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
121.78
121.78
Wapń (mg)
20.78
20.78
Żelazo (mg)
1.29
1.29
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety wieprzowej z golonki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety wieprzowej z golonki

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1500 g
3 sztuki
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
33.00
Za 1500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Seler naciowy
100 g
2 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Żelatyna
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
51.00