Galareta wieprzowa
- Nóżki wieprzowe - 4 sztuki (400 g)
- Marchewka - 4 sztuki (300 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
Przepis na galaretę wieprzowa krok po kroku
Nóżki wieprzowe umyj i przełóż do garnka.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane warzywa.
Wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj przez 2 godziny, w międzyczasie usuń szumowiny i dolej wodę, gdy wyparuje.
Mięso obierz i przełóż do salaterek, warzywa pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do mięsa.
Całość zalej wywarem i odstaw do ostygnięcia. Następnie odłóż do lodówki na całą noc.
-
Gulasz wieprzowy
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat galarety wieprzowej
Galareta wieprzowa to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszna ona jest.
Danie jest w 100% bezglutenowe, będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: marchew, seler, pietruszka, nóżki wieprzowe i dodatkowo woda. Mój tak zwany galart powstał z mięsa z nóżek wieprzowych, jeśli chcesz aby był on delikatnie bardziej tłusty postaw na golonki. Smak będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty. Im dłużej będziesz gotować wywar, tym bardziej aromatyczny on będzie.
Zatem, jak zrobić galaretę wieprzową?
W pierwszej kolejności nóżki wieprzowe umyj i przełóż do garnka.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane warzywa. Następnie wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj przez 2 godziny, w międzyczasie usuń szumowiny i dolej wodę, gdy wyparuje.
Mięso obierz i przełóż do salaterek, warzywa pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do mięsa.
Całość zalej wywarem i odstaw do ostygnięcia. Następnie odłóż do lodówki na całą noc.
Nasz przepis na galaretę wieprzową jest gotowy do spożycia, a galareta dobra. Będzie to idealny pomysł na posiłek taki jak śniadanie lub kolacja. Idealnie będzie pasował tutaj chleb. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w galarecie wieprzowej
Lista alergenów dla galarety wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
W przepisie na galaretę wieprzowa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze galarety wieprzowej
Dodatkowo możesz dać mięso z golonki.
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Wystarczy przeczytac.
Dla tej potrawy policzyłem ŁG = 14 na 4 porcję, co na jedną daje ŁG = 4,7 czyli bardzo dobry wskaźnik. Można nawet zjeść dwie na śniadanie lub kolację.