Galareta wieprzowa

Opublikowano: 07.10.2022 r., 14:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna galareta z wieprzowiny
Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, dzięki której Twój galart będzie niezwykle pyszny. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 60 min
39 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Nóżki wieprzowe - 4 sztuki (400 g)
  • Marchewka - 4 sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, salaterka, lodówka

Przepis na galaretę wieprzowa krok po kroku

Nóżki wieprzowe umyj i przełóż do garnka.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane warzywa.

Wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj przez 2 godziny, w międzyczasie usuń szumowiny i dolej wodę, gdy wyparuje.

Mięso obierz i przełóż do salaterek, warzywa pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do mięsa.

Całość zalej wywarem i odstaw do ostygnięcia. Następnie odłóż do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na galaretę wieprzowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat galarety wieprzowej

Galareta wieprzowa to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszna ona jest.

Danie jest w 100% bezglutenowe, będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: marchew, seler, pietruszka, nóżki wieprzowe i dodatkowo woda. Mój tak zwany galart powstał z mięsa z nóżek wieprzowych, jeśli chcesz aby był on delikatnie bardziej tłusty postaw na golonki. Smak będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty. Im dłużej będziesz gotować wywar, tym bardziej aromatyczny on będzie.

Zatem, jak zrobić galaretę wieprzową?

W pierwszej kolejności nóżki wieprzowe umyj i przełóż do garnka.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane warzywa. Następnie wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj przez 2 godziny, w międzyczasie usuń szumowiny i dolej wodę, gdy wyparuje.

Mięso obierz i przełóż do salaterek, warzywa pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do mięsa.

Całość zalej wywarem i odstaw do ostygnięcia. Następnie odłóż do lodówki na całą noc.

Nasz przepis na galaretę wieprzową jest gotowy do spożycia, a galareta dobra. Będzie to idealny pomysł na posiłek taki jak śniadanie lub kolacja. Idealnie będzie pasował tutaj chleb. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w galarecie wieprzowej

Lista alergenów dla galarety wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

W przepisie na galaretę wieprzowa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze galarety wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz dać mięso z golonki.

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany przyswajalne (g)
4.54
6.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety wieprzowej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety wieprzowej

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nóżki wieprzowe
400 g
4 sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Marchewka
300 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
24.00