Galantyna

Opublikowano: 20.06.2021 r., 22:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galantyna na białym talerzu
Galantyna
Galantyna to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Jeśli nie masz pomysłu jakie mięso podać na świątecznym stole koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 90 min
176 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Kurczak cały (2000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kasza manna (50 g)
  • Udko kurczaka bez skóry - 3 sztuki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, maszynka do mielenia, siatka do pieczenia

Przepis na galantynę krok po kroku

Skórę z kurczaka marnuj wzdłuż - zacznij od piersi. Staraj się zdjąć skórę w całości.

Następnie usuń kości ze środka kurczaka.

Skórę i mięso z kurczaka obsyp przyprawą do kurczaka i odstaw na kilka godzin.

Wyciągnij kości z udek i mięso zmiel w maszynce. Następnie dodaj do mięsa jajka, majeranek, czosnek, sól, pieprz oraz kaszę manną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Z mięsa całego kurczaka odegnij piersi kurczaka i pokrój je w cienkie filety.

Następnie filety z piersi ułóż na rozłożonej skórze zdjętej z całego kurczaka - tak aby całość skóry przykryć filetami z piersi.

Następnie na piersi kurczaka rozłóż farsz z udek drobiowych i rozsmaruj po całej powierzchni skóry.

Tak przygotowane mięso zwiń ściśle w rulon i włóż do siatki do pieczenia.

Galantynę włóż do rękawa do pieczenia, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

Galantynę piecz około godziny.

Upieczoną galantynę pozostaw do wystudzenia, a następnie pokrój je na grubsze plastry.

Jak oceniasz przepis na galantynę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat galantyny

Galantyna z kurczaka gotowanego to danie z drobiu, które świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kanapek lub jako przystawka. Przepis na galantynę drobiową z kury jest prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki spożywcze potrzebne do przygotowania galantyny w galarecie to kurczak cały, jajka, kasza manna, udka z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka i czosnek granulowany.

Jak zrobić galantynę? Skórę z kurczaka natnij wzdłuż i staraj się zdjąć skórę w całości. Usuń kości ze środka kurczaka. Skórę i mięso z kurczaka obsyp przyprawą do kurczaka i odstaw na kilka godzin. Z udek wyciągnij kości i mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodaj jajka, majeranek, czosnek, sól, pieprz oraz kaszę manną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z mięsa z całego kurczaka odegnij piersi z kurczaka i pokrój w cienkie filety. Filety z kurczaka ułóż na rozłożonej skórze zdjętej z kurczaka tak, żeby całość skóry przykryć filetami z piersi kurczaka. Następnie na pierś z kurczaka nałóż farsz z udek i rozsmaruj na całej powierzchni. Tak przygotowane mięso zwiń ściśle w rulon i włóż do siatki do pieczenia. Galantynę piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczoną galantynę pozostaw do wystudzenia a następnie pokrój na grubsze plastry.

Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwoprzyswajalne. Mięso bez skóry jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierane jest w diecie osób odchudzających się. Sportowcy również chętnie sięgają po ten rodzaj mięsa. Dodatkowo mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem witaminy B3 oraz B6. Spożywanie odpowiedniej ilości tych witamin jest bardzo ważne do zachowania prawidłowych funkcji organizmu.

Podsumowując drobiowa, domowa galantyna pieczona w folii nadawać będzie się jako zimna przystawka na imprezy okolicznościowe lub rodzinne. Kurczak w galantynie nadaje się również jako dodatek na kanapki. Doskonale smakuje z dodatkiem sałatki ze świeżych, sezonowych warzyw.

Alergeny w galantynie

Lista alergenów dla galantyny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze galantyny

na 100g gotowej potrawy

Galantyna z kurczaka to doskonały dodatek do kanapek. Pamiętaj jednak, że warto zdjąć skórę z galantyny, ponieważ zawiera ona spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
176.71
176.71
Białko (g)
17.59
17.59
Fenyloalanina (mg)
0.69
0.69
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.35
1.35
Węglowodany przyswajalne (g)
1.28
1.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.59
10.59
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
4.10
Tłuszcze nienasycone (g)
6.49
6.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.39
4.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.10
2.10
Cholesterol (mg)
115.04
115.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
15.07
15.07
Witamina B6 (mg)
0.48
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.34
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.15
Witamina E (mg)
0.54
0.54
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.07
15.07
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Niacyna (mg)
5.41
5.41
Foliany (µg (mcg))
9.12
9.12
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
87.42
87.42
Potas (mg)
196.12
196.12
Wapń (mg)
12.68
12.68
Fosfor (mg)
138.62
138.62
Magnez (mg)
17.92
17.92
Żelazo (mg)
0.59
0.59
Cynk (mg)
1.33
1.33
Miedź (mg)
0.04
0.04
Mangan (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galantyny 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galantyny

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kasza manna
50 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Udko kurczaka bez skóry
600 g
3 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Koszt składników
58.00