Przepis na galantynę krok po kroku

Składniki
  • Kurczak cały 2000 g
  • Jajko 2 szt.
  • Kasza manna 50 g
  • Udko kurczaka bez skóry 600 g 3 sztuki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, maszynka do mielenia, siatka do pieczenia

Skórę z kurczaka marnuj wzdłuż - zacznij od piersi. Staraj się zdjąć skórę w całości.

Następnie usuń kości ze środka kurczaka.

Skórę i mięso z kurczaka obsyp przyprawą do kurczaka i odstaw na kilka godzin.

Wyciągnij kości z udek i mięso zmiel w maszynce. Następnie dodaj do mięsa jajka, majeranek, czosnek, sól, pieprz oraz kaszę manną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Z mięsa całego kurczaka odegnij piersi kurczaka i pokrój je w cienkie filety.

Następnie filety z piersi ułóż na rozłożonej skórze zdjętej z całego kurczaka - tak aby całość skóry przykryć filetami z piersi.

Następnie na piersi kurczaka rozłóż farsz z udek drobiowych i rozsmaruj po całej powierzchni skóry.

Tak przygotowane mięso zwiń ściśle w rulon i włóż do siatki do pieczenia.

Galantynę włóż do rękawa do pieczenia, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

Galantynę piecz około godziny.

Upieczoną galantynę pozostaw do wystudzenia, a następnie pokrój je na grubsze plastry.

Galantyna drobiowa podana na białym, okrągłym talerzu.
Galantyna
Koszt przygotowania dania
30.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
176 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Galantyna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o galantynie

Galantyna z kurczaka gotowanego to danie z drobiu, które świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kanapek lub jako przystawka. Przepis na galantynę drobiową z kury jest prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki spożywcze potrzebne do przygotowania galantyny w galarecie to kurczak cały, jajka, kasza manna, udka z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka i czosnek granulowany.

Jak zrobić galantynę? Skórę z kurczaka natnij wzdłuż i staraj się zdjąć skórę w całości. Usuń kości ze środka kurczaka. Skórę i mięso z kurczaka obsyp przyprawą do kurczaka i odstaw na kilka godzin. Z udek wyciągnij kości i mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodaj jajka, majeranek, czosnek, sól, pieprz oraz kaszę manną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z mięsa z całego kurczaka odegnij piersi z kurczaka i pokrój w cienkie filety. Filety z kurczaka ułóż na rozłożonej skórze zdjętej z kurczaka tak, żeby całość skóry przykryć filetami z piersi kurczaka. Następnie na pierś z kurczaka nałóż farsz z udek i rozsmaruj na całej powierzchni. Tak przygotowane mięso zwiń ściśle w rulon i włóż do siatki do pieczenia. Galantynę piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczoną galantynę pozostaw do wystudzenia a następnie pokrój na grubsze plastry.

Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwoprzyswajalne. Mięso bez skóry jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierane jest w diecie osób odchudzających się. Sportowcy również chętnie sięgają po ten rodzaj mięsa. Dodatkowo mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem witaminy B3 oraz B6. Spożywanie odpowiedniej ilości tych witamin jest bardzo ważne do zachowania prawidłowych funkcji organizmu.

Podsumowując drobiowa, domowa galantyna pieczona w folii nadawać będzie się jako zimna przystawka na imprezy okolicznościowe lub rodzinne. Kurczak w galantynie nadaje się również jako dodatek na kanapki. Doskonale smakuje z dodatkiem sałatki ze świeżych, sezonowych warzyw.

Wartości odżywcze galantyny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
176.71 kcal
176.71 kcal
Białko
17.59 g
17.59 g
Fenyloalanina
0.69 mg
0.69 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
10.59 g
10.59 g
Tłuszcze nasycone
4.10 g
4.10 g
Tłuszcze nienasycone
6.49 g
6.49 g
Tłuszcze jednonasycone
4.39 g
4.39 g
Tłuszcze wielonasycone
2.10 g
2.10 g
Cholesterol
115.04 mg
115.04 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na galantynę

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina A
15.07 µg (mcg)
15.07 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Witamina B6
0.48 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Witamina E
0.54 mg
0.54 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
15.07 µg (mcg)
15.07 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.13 mg
Niacyna
5.41 mg
5.41 mg
Foliany
9.12 µg (mcg)
9.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na galantynę

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
87.42 mg
87.42 mg
Potas
196.12 mg
196.12 mg
Wapń
12.68 mg
12.68 mg
Fosfor
138.62 mg
138.62 mg
Magnez
17.92 mg
17.92 mg
Żelazo
0.59 mg
0.59 mg
Cynk
1.33 mg
1.33 mg
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Mangan
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galantyny 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galantynie

Lista alergenów dla galantyny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Cena przygotowania galantyny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kasza manna
50 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Udko kurczaka bez skóry
600 g
3 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Liczba porcji:
Razem
58.00
Łączny koszt
30.69
Jak oceniasz przepis na galantynę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób