Galantyna
- Kurczak cały (2000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kasza manna (50 g)
- Udko kurczaka bez skóry - 3 sztuki (600 g)
Przepis na galantynę krok po kroku
Skórę z kurczaka marnuj wzdłuż - zacznij od piersi. Staraj się zdjąć skórę w całości.
Następnie usuń kości ze środka kurczaka.
Skórę i mięso z kurczaka obsyp przyprawą do kurczaka i odstaw na kilka godzin.
Wyciągnij kości z udek i mięso zmiel w maszynce. Następnie dodaj do mięsa jajka, majeranek, czosnek, sól, pieprz oraz kaszę manną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Z mięsa całego kurczaka odegnij piersi kurczaka i pokrój je w cienkie filety.
Następnie filety z piersi ułóż na rozłożonej skórze zdjętej z całego kurczaka - tak aby całość skóry przykryć filetami z piersi.
Następnie na piersi kurczaka rozłóż farsz z udek drobiowych i rozsmaruj po całej powierzchni skóry.
Tak przygotowane mięso zwiń ściśle w rulon i włóż do siatki do pieczenia.
Galantynę włóż do rękawa do pieczenia, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Galantynę piecz około godziny.
Upieczoną galantynę pozostaw do wystudzenia, a następnie pokrój je na grubsze plastry.
Więcej informacji na temat galantyny
Galantyna z kurczaka gotowanego to danie z drobiu, które świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kanapek lub jako przystawka. Przepis na galantynę drobiową z kury jest prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki spożywcze potrzebne do przygotowania galantyny w galarecie to kurczak cały, jajka, kasza manna, udka z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka i czosnek granulowany.
Jak zrobić galantynę? Skórę z kurczaka natnij wzdłuż i staraj się zdjąć skórę w całości. Usuń kości ze środka kurczaka. Skórę i mięso z kurczaka obsyp przyprawą do kurczaka i odstaw na kilka godzin. Z udek wyciągnij kości i mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodaj jajka, majeranek, czosnek, sól, pieprz oraz kaszę manną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z mięsa z całego kurczaka odegnij piersi z kurczaka i pokrój w cienkie filety. Filety z kurczaka ułóż na rozłożonej skórze zdjętej z kurczaka tak, żeby całość skóry przykryć filetami z piersi kurczaka. Następnie na pierś z kurczaka nałóż farsz z udek i rozsmaruj na całej powierzchni. Tak przygotowane mięso zwiń ściśle w rulon i włóż do siatki do pieczenia. Galantynę piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczoną galantynę pozostaw do wystudzenia a następnie pokrój na grubsze plastry.
Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwoprzyswajalne. Mięso bez skóry jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierane jest w diecie osób odchudzających się. Sportowcy również chętnie sięgają po ten rodzaj mięsa. Dodatkowo mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem witaminy B3 oraz B6. Spożywanie odpowiedniej ilości tych witamin jest bardzo ważne do zachowania prawidłowych funkcji organizmu.
Podsumowując drobiowa, domowa galantyna pieczona w folii nadawać będzie się jako zimna przystawka na imprezy okolicznościowe lub rodzinne. Kurczak w galantynie nadaje się również jako dodatek na kanapki. Doskonale smakuje z dodatkiem sałatki ze świeżych, sezonowych warzyw.
Alergeny w galantynie
Lista alergenów dla galantyny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze galantyny
Galantyna z kurczaka to doskonały dodatek do kanapek. Pamiętaj jednak, że warto zdjąć skórę z galantyny, ponieważ zawiera ona spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.