Fusilli
- Bakłażan 1 mała sztuka (250 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Passata pomidorowa 2 szklanka (250 g)
- Makaron fusilli (200 g)
- Grana padano (20 g)
- Bazylia świeża kilka listków (10 g)
Przepis na fusilli krok po kroku
Bakłażana umyj i pokrój na cienkie pół-plastry.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż plastry bakłażana, obustronnie do zarumienienia.
Zdejmij bakłażana z patelni i dodaj drobno posiekany czosnek i passattę. Dopraw i wymieszaj.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, al. dente.
Do sosu pomidorowego dodaj bakłażana, ugotowany odcedzony makaron. Wymieszaj.
Przełóż do talerzy, podawaj udekorowane bazylią i posiekanym serem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat fusilli
Makaron fusilli to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. W zależności od regionu bywa nazywany także eliche, tortiglioni lub spirali. Pochodzi z południowej części Włoch, a dokładniej Kampanii. Wyróżnia go charakterystyczny kształt przypominający spirale, dlatego w Polsce najczęściej bywa nazywany świderkami. Świderki wykorzystywane są do sałatek, zapiekanek, zup, a także podawane z sosem, na przykład pomidorowym, pesto, czy warzywno-mięsnym. W każdej z tych wersji stanowi świetny pomysł na zdrowy, pełnowartościowy, domowy posiłek na obiad, czy kolację dla całej rodziny. Jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie świderek jest włoskie fusilli ala norma – koniecznie poznaj nasz szybki i prosty przepis, który na pewno Cię zainspiruje. Do przygotowania tego posiłku potrzebne Ci będą jedynie makaron fusilli, bakłażan, passatta pomidorowa lub pomidory z puszki, oliwa z oliwek, czosnek oraz ser, na przykład grana padano lub pecorino. Jak zrobić fusilli ala norma? Wystarczy podsmażyć plastry bakłażana na oliwie, dodać do sosu pomidorowego z czosnkiem i przyprawami, wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać świeżą bazylią i ulubionym tartym serem. To wszystko! Pyszny i zdrowy posiłek gotowy w mniej niż pół godziny. Wiele osób zastanawia się, ile gotować makaron – na ogół wystarczy ok. 15 minut, warto jednak gotować go trochę krócej, al. dente. Będzie miał wtedy mniejszy indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie zdrowszy. Jak gotować makaron fusilli? Niczym nie różni się to od gotowania innych rodzajów makaronu, Wystarczy wrzucić go na gotującą się, lekko osoloną wodę. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na fusilli ala norma, który świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Jest zdrowy, niskokaloryczny i pełen witamin i składników mineralnych. To przepis, który po prostu trzeba wypróbować.
Alergeny w fusilli
Lista alergenów dla fusilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Grana padano
W przepisie na fusilli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze fusilli
Makaron najlepiej gotować al. dente, ponieważ będzie miał wtedy niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.