Przepis na fusilli krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, bazylia świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Bakłażana umyj i pokrój na cienkie pół-plastry.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż plastry bakłażana, obustronnie do zarumienienia.

Zdejmij bakłażana z patelni i dodaj drobno posiekany czosnek i passattę. Dopraw i wymieszaj.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, al. dente.

Do sosu pomidorowego dodaj bakłażana, ugotowany odcedzony makaron. Wymieszaj.

Przełóż do talerzy, podawaj udekorowane bazylią i posiekanym serem.

fusilli z pomidorai
fusilli
Koszt przygotowania dania
11.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
586 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Fusilli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fusilli

Makaron fusilli to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. W zależności od regionu bywa nazywany także eliche, tortiglioni lub spirali. Pochodzi z południowej części Włoch, a dokładniej Kampanii. Wyróżnia go charakterystyczny kształt przypominający spirale, dlatego w Polsce najczęściej bywa nazywany świderkami. Świderki wykorzystywane są do sałatek, zapiekanek, zup, a także podawane z sosem, na przykład pomidorowym, pesto, czy warzywno-mięsnym. W każdej z tych wersji stanowi świetny pomysł na zdrowy, pełnowartościowy, domowy posiłek na obiad, czy kolację dla całej rodziny. Jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie świderek jest włoskie fusilli ala norma – koniecznie poznaj nasz szybki i prosty przepis, który na pewno Cię zainspiruje. Do przygotowania tego posiłku potrzebne Ci będą jedynie makaron fusilli, bakłażan, passatta pomidorowa lub pomidory z puszki, oliwa z oliwek, czosnek oraz ser, na przykład grana padano lub pecorino. Jak zrobić fusilli ala norma? Wystarczy podsmażyć plastry bakłażana na oliwie, dodać do sosu pomidorowego z czosnkiem i przyprawami, wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać świeżą bazylią i ulubionym tartym serem. To wszystko! Pyszny i zdrowy posiłek gotowy w mniej niż pół godziny. Wiele osób zastanawia się, ile gotować makaron – na ogół wystarczy ok. 15 minut, warto jednak gotować go trochę krócej, al. dente. Będzie miał wtedy mniejszy indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie zdrowszy. Jak gotować makaron fusilli? Niczym nie różni się to od gotowania innych rodzajów makaronu, Wystarczy wrzucić go na gotującą się, lekko osoloną wodę. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na fusilli ala norma, który świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Jest zdrowy, niskokaloryczny i pełen witamin i składników mineralnych. To przepis, który po prostu trzeba wypróbować.

Wartości odżywcze fusilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
154.22 kcal
586.05 kcal
Białko
5.26 g
19.98 g

Węglowodany w fusilli

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
25.02 g
95.06 g
Węglowodany przyswajalne
22.51 g
85.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.50 g
9.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
3.92 g
14.91 g
Tłuszcze nasycone
1.17 g
4.45 g
Tłuszcze nienasycone
2.75 g
10.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.98 g
7.54 g
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
1.85 g
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Cholesterol
2.34 mg
8.90 mg

Witaminy w przepisie na fusilli

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
12.36 µg (mcg)
46.95 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.47 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina C
4.86 mg
18.46 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina E
1.17 mg
4.43 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Niacyna
1.17 mg
4.43 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Foliany
16.53 µg (mcg)
62.80 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Beta karoten
146.67 µg (mcg)
557.35 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fusilli

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
84.99 mg
322.95 mg
Potas
287.61 mg
1092.90 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Wapń
52.04 mg
197.75 mg
Fosfor
73.54 mg
279.45 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Magnez
27.29 mg
103.70 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
4.11 mg
Cynk
0.57 mg
2.16 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.79 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fusilli 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fusilli

Lista alergenów dla fusilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Grana padano

W przepisie na fusilli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania fusilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
250 g
1 mała sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.94
Za 250 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Passata pomidorowa
250 g
2 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Makaron fusilli
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Grana padano
20 g
19.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.04
Za 20 g
Bazylia świeża
10 g
kilka listków
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
61.80
Jak oceniasz przepis na fusilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób