Fusilli
Opublikowano: 29.06.2022 r.
Bakłażan, czosnek i passata pomidorowa to podstawa tego przepisu na fusilli. Zaczynamy od podsmażenia bakłażana na oliwie z oliwek, dodając aromatyczny czosnek, a potem zalewamy wszystko passatą pomidorową. Kiedy makaron fusilli się ugotuje, mieszamy go z sosem, posypujemy grana padano i dekorujemy świeżą bazylią.
Składniki dla 2 porcji:
- Bakłażan - 250 g (1 mała sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Passata pomidorowa - 250 g (2 szklanka)
- Makaron fusilli - 200 g
- Grana padano - 20 g
- Bazylia świeża - 10 g (kilka listków)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, bazylia świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Bakłażana umyj i pokrój na cienkie pół-plastry.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż plastry bakłażana, obustronnie do zarumienienia.
- Zdejmij bakłażana z patelni i dodaj drobno posiekany czosnek i passattę. Dopraw i wymieszaj.
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, al. dente.
- Do sosu pomidorowego dodaj bakłażana, ugotowany odcedzony makaron. Wymieszaj.
- Przełóż do talerzy, podawaj udekorowane bazylią i posiekanym serem.
Komentarz dietetyka
Makaron najlepiej gotować al. dente, ponieważ będzie miał wtedy niższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk