Frytki z piekarnika
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na frytki z piekarnika krok po kroku
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy oraz kroimy na cienkie paseczki.
Przekładamy je do miski. Doprawiamy oraz dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy.
Ziemniaki przekładamy na blaszkę do pieczenia, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ważne, aby frytki nie nachodziły na siebie.
Pieczemy je około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Ziemniaki z piekarnika
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat frytek z piekarnika
Pyszne frytki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Pieczone ziemniaki z przyprawami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy domowe frytki zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić frytki z piekarnika? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy oraz kroimy na cienkie paseczki. Przekładamy je do miski. Doprawiamy oraz dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blaszkę do pieczenia, która jest wyłożona papierem. Ważne, aby frytki nie nachodziły na siebie. Pieczemy je około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na frytki z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele wartości odżywczych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas. Ponadto są doprawione czosnkiem, który także jest składnikiem o wysokiej wartości. Jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Smaczne frytki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dodatek do dania głównego na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w frytkach z piekarnika
Lista alergenów dla frytek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze frytek z piekarnika
Frytki mają wysoki IG przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.