Frytki z marchewki
- Marchewka - 4 większe sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
Przepis na frytki z marchewki krok po kroku
Odetnij końce marchewki, obierz i umyj.
Każdą marchewkę podziel na 3 lub 4 części równej długości. Każdą część przetnij na 4 części wzdłuż i przełóż do miski.
Do marchwi dodaj olej, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, cząbru i pieprzu, a także sporą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
Marchew przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ułóż kawałki marchwi tak aby się nie stykały.
Frytki piecz 30 minut w temperaturze 220 stopni.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Poutine
-
Frytki z cukinii
-
Frytki z dyni
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Ziemniaki z piekarnika
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat frytek z marchewki
Frytki to przekąską znana na całym świecie. Dokładnej daty powstania tego dania nie można oszacować ale wiadomo, że był to XVI wiek. Krajem pochodzenia frytek jest Belgia, gdzie w 1875 roku otworzono pierwszy bar podający to danie. Frytki zyskały popularność na całym świecie dzięki Brytyjczykom. Wielka Brytania w tym czasie liczyła około 478 milionów mieszkańców dlatego informacja o tym daniu dotarła do wielu osób. Po Wielkiej Brytanii nadszedł czas na Amerykę gdzie w barach szybkiej obsługi szybko zyskały popularność. Według Francuzów w trakcie rewolucji w budkach ze smażonym jedzeniem podawane były także smażone przysmaki z ziemniaków.
Frytki z marchewki są fajną alternatywą dla frytek z ziemniaków. Zdrowe, pieczone frytki marchewkowe pasują do wielu dań. Możesz podać je do najpopularniejszych dań, z którymi podawane są frytki ziemniaczane takich jak hamburgerów, nuggetsów, kebabu, gyrosa, steków czy ryb, ale także do mniej oczywistych jak różnych kotletów zarówno tych z mięsem jak i wegetariańskich. Pieczone fit frytki, które przygotowane są praktycznie bez tłuszczu są dużo zdrowszą alternatywą. Marchew jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne, takie jak wapń, magnez, sód i potas. Frytki z marchewki mogą stanowić także samodzielną przekąskę, z dodatkiem domowego sosu i świeżej sałatki będą fajną propozycją na przykład na kolację. Do frytek z marchewki możesz przygotować sos aioli, sos śmietanowy, sos musztardowy, sos andaluzyjski, sos czosnkowy, sos tysiąca wysp czy guacamole. Do dań z frytkami marchewkowymi możesz podać surówkę z kapusty pekińskie, colesław, sałatę z winegretem lub ze śmietaną czy surówkę z kapusty czerwonej. Przepis na pieczone frytki z marchewki jest łatwy i szybki w przygotowaniu a kiedy frytki będą się piec, przygotujesz pozostałe składniki obiadu czy kolacji. A jak zrobić frytki z marchewki dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Frytki z marchewki to jedna z wyśmienitych propozycji na warzywne frytki, które przygotujesz z wielu warzyw, nie tylko ziemniaków.
Alergeny w frytkach z marchewki
Lista alergenów dla frytek z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z marchewki
Wartości odżywcze frytek z marchewki
Frytki z marchewki to fajna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Dzięki temu, że frytki są pieczone są także zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.