Frytki z dyni
- Dynia (400 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na frytki z dyni krok po kroku
Dynie przekrój na pół, usuń z niej miąższ wraz z pestkami, pokrój na mniejsze plastry.
Dynią obierz ze skóry.
Plastry dynie pokrój na mniejsze kawałki jak frytki.
W szklance wymieszaj oliwę z oliwek z odrobiną pieprzu oraz papryki.
Frytki z dyni włóż do miski, zalej je marynatą z oliwy i dokładnie wymieszaj.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż frytki, aby się nie stykały.
Frytki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez około 30 minut.
Gotowe frytki z dyni podawaj bezpośrednio po przygotowaniu oprószone solą.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Ziemniaki z piekarnika
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat frytek z dyni
Frytki z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Frytki z dyni są chrupiące i doskonale pasują jako dodatek do wielu potraw. Domowe frytki pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość kalorii niż te smażone na tłuszczu. Przepis na frytki z dyni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: dynia, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz papryka słodka.
Jak zrobić frytki z dyni? Dynie przekrój na pół, usuń z niej miąższ wraz z pestkami, pokrój na mniejsze plastry. Dynię obierz ze skóry. Plastry dyni pokrój na mniejsze kawałki jak frytki. W szklance wymieszaj oliwę z oliwek z odrobiną pieprzu oraz papryki. Frytki z dyni włóż do miski, zalej je marynatą z oliwy i dokładnie wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż frytki, aby się nie stykały. Frytki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30 minut. Gotowe frytki z dyni podawaj bezpośrednio po przygotowaniu oprószone solą.
Dynia jest głównym produktem, którego potrzebujesz do przygotowania potrawy. Jest ona doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W warzywie tym znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując smaczne, wegetariańskie frytki z dyni stanowią doskonały dodatek do obiadu. Można je również podać jako przekąskę z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego. Pyszne frytki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Pieczone frytki z dyni są również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Alergeny w frytkach z dyni
Lista alergenów dla frytek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z dyni
Wartości odżywcze frytek z dyni
Frytki z dyni stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych. Frytki pieczone w piekarniku są mniej kaloryczne niż te smażone w głębokim tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.