Frytki z buraków

Opublikowano: 13.07.2021 r., 22:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone frytki z buraka
Frytki z buraka
Frytki z buraków to idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczonych warzyw. Pyszne, chrupiące i przede wszystkich zdrowe - to tylko jedne z niewielu ich zalet.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
300 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Buraki gotowane (280 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na frytki z buraków krok po kroku

Buraki pokrój w paski, obtocz w oliwie i przyprawach.

Piecz w 220 stopniach ok. 25 minut.

Jak oceniasz przepis na frytki z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat frytek z buraków

Frytki z buraków to idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczonych warzyw. Pyszne, chrupiące i przede wszystkich zdrowe - to tylko jedne z niewielu ich zalet. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Buraki są bogatsze w witaminy, składniki mineralne oraz związki o szerokim działaniu przeciwzapalnym i ogólnym korzystnym wpływie na zdrowie. Zdrowe frytki z buraków to świetna przekąska na imprezę, dodatek do dań obiadowych, czy lekka kolacja. Ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż kilka minut - reszta to czas pieczenia, który różni się w zależności od tego jakie ziemniaki wykorzystasz. Jeśli wybierzesz te surowe, świeże, czas który muszą spędzić w piekarniku, aż będą miękkie i chrupiące będzie dłuższy - nawet do godziny. Jeśli bardzo Ci się śpieszy najlepiej wykorzystać gotowe, obrane, już ugotowane buraki, pakowane próżniowo, obecne już w większości sklepów. Będą idealnie upieczone znacznie wcześniej, więc to dobry sposób na zaoszczędzenie czasu. Przepis na frytki z buraków jest niezwykle prosty, szybki i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Trudno uwierzyć, że tak pyszny posiłek można przygotować tak prosto i łatwo. Jak zrobić frytki z buraków wystarczy, że buraki pokroisz w paski, skropisz oliwą i odpowiednio doprawisz… i to wszystko! Fit frytki z buraka świetnie smakują z łagodnymi przyprawami takimi jak rozmaryn, majeranek, tymianek, czy zioła prowansalskie. Jeśli preferujesz pikantniejsze, bardziej ostre smaki możesz dodać czosnek lub odrobinę papryczki chilli lub mielonej ostrej papryki. Pamiętaj, aby przed pieczeniem skropić buraki dobrej jakości oliwą z oliwek extra virgin, dzięki temu nie spieką się za bardzo zbyt szybko. Frytki z buraków to pomysł na posiłek dla całej rodziny. Posmakuje również dzieciom - możesz podawać je nawet tym najmłodszym podczas rozszerzania diety, ponieważ są miękkie i dziecko z łatwością utrzyma je w rączce. Koniecznie wypróbuj przepis na frytki z buraka, napewno się nie zawiedziesz.

Alergeny w frytkach z buraków

Lista alergenów dla frytek z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z buraków

Wartości odżywcze frytek z buraków

na 100g gotowej potrawy

Buraki są ciekawym urozmaiceniem dla ziemniaków, ze względu na zawartość wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
100.00
300.00
Białko (g)
1.57
4.70
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.30
27.89
Węglowodany przyswajalne (g)
7.43
22.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
5.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.83
20.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
3.52
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
16.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.90
14.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
2.27
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
1.87
5.60
Witamina B6 (mg)
0.07
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.36
10.08
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.00
2.99
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.31
0.92
Foliany (µg (mcg))
74.67
224.00
Beta karoten (µg (mcg))
19.60
58.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
72.00
216.00
Potas (mg)
284.73
854.20
Wapń (mg)
15.00
45.00
Fosfor (mg)
35.47
106.40
Magnez (mg)
21.47
64.40
Żelazo (mg)
0.77
2.32
Cynk (mg)
0.33
0.98
Miedź (mg)
0.07
0.20
Mangan (mg)
0.31
0.92
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z buraków 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frytek z buraków

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
280 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.45
Za 280 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
23.50