Frytki stekowe
Przepis na frytki stekowe krok po kroku
Ziemniaki dobrze umyj — nie obieraj ich.
Ziemniaki pokrój w duże kawałki — powinny mieć kształt łódki. Przekrój ziemniaka na pół, a następnie krój cząstki. Powinny być podobnej wielkości, także większe od tradycyjnych frytek.
Zalej pokrojone ziemniaki bardzo zimną wodą. Pozostaw na 5 minut. Po tym czasie dobrze je osusz.
Powoli rozgrzewaj w głębokim garnku olej.
Do rozgrzanego oleju (minimum 150 st. C.) wrzuć frytki. Nie wrzucaj za dużo na raz. Po wrzuceniu przemieszaj, by nic nie przywarło.
Smaż około 6 minut. Nie będą całkowicie złote.
Wyjmij gotowe frytki łyżką cedzakową. Ostudź całkowicie.
Gdy frytki będą zimne, rozgrzej ponownie olej.
Gdy olej będzie gorący (około 150 st. C), włóż ponownie frytki i znowu smaż, tym razem do złocistego koloru. Wystarczy maksymalnie 5 minut.
Frytki można podawać. Dopraw jak lubisz i jedz.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Ziemniaki z piekarnika
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat frytek stekowych
Zwykłe frytki Ci się znudziły? Spróbuj przepisu na frytki stekowe. Nie wiesz, jak zrobić frytki stekowe? To bardzo prosty przepis na domowy fast-food. Frytki stekowe są duże, chrupiące i najlepsze. Są miękkie w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Są świetnym pomysłem na znany, belgijski przysmak. Smażone w oleju, domowe frytki stekowe są pyszne z różnego rodzaju sosami. Stanowią dobry pomysł na dodatek do obiadu. Przepis na frytki stekowe robi się inaczej niż tradycyjne frytki. Musisz poznać ten prosty przepis.
Kto nie przepada za frytkami? Chyba niewiele jest takich osób. Frytki stekowe to inaczej nazywane frytki belgijskie. Jak sama nazwa wskazuje, ten przysmak pochodzi z kuchni belgijskiej. Są to smażone w oleju, duże kawałki ziemniaka (zwykle w kształcie łódeczek, ale mogą być też grube słupki). Najlepiej użyć ziemniaków, które zawierają dużo skrobi. Ziemniaków do frytek belgijskich nie obiera się ze skórki. Można ją obrać, jeżeli ziemniaki są bardzo stare i skóra jest gruba. Przepis na frytki stekowe polega na podwójnym smażeniu.
Jak zrobić frytki stekowe smażone na oleju? Ziemniaki umyj i nie obieraj. Pokrój ziemniaki w łódeczki. Najprościej jest je przekroić na pół, a następnie odkrajać cząsteczki. Do przepisu na frytki stekowe, wszystkie kawałki powinny mieć mniej więcej podobną wielkość. Frytki stekowe zalej bardzo zimną wodą, pozostaw na 5 minut. Osusz. Na rozgrzany olej wrzuć frytki i smaż 6 minut. Wyjmij je, ostudź całkowicie. Nie smaż zbyt dużej ilości na raz, w razie potrzeby smaż porcjami. Gdy frytki będą zimne, ponownie wrzuć je na dobrze rozgrzany olej. Smaż do złotego koloru około 4 minuty. Frytki belgijskie są już gotowe.
Frytki zawsze wrzucaj na olej bardzo gorący. Temperatura oleju powinna wynosić minimum 150 stopni Celsjusza. Warto mieć termometr, który wskaże dobry moment. Jeżeli wrzucisz frytki na zbyt zimny olej, mogą one wchłonąć zbyt dużą ilość oleju. Nie smaż frytek na zbyt wysokiej mocy palnika. Frytki belgijskie mogłyby się przypalać, a w środku pozostać surowe.
Jak zrobisz frytki stekowe możesz podać je jako dodatek do obiadu. Są najlepsze, jeśli potrzebujesz smacznego dodatku do obiadu, ponieważ pasują do wielu potraw. Dobry pomysł na danie to grillowane, smażone lub pieczone mięso albo ryba. Świetnie pasuje mięso panierowane. Do tego wszystkiego sprawdzi się każdy rodzaj surówki. Poza tym, do tego prostego przepisu dobre będą także domowe dipy oraz sosy, na przykład czosnkowy, tzatziki, tatarski, ketchup lub śmietanowy. Idealnie smakują z hamburgerem.
Alergeny w frytkach stekowych
Lista alergenów dla frytek stekowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki stekowe
Wartości odżywcze frytek stekowych
Frytki mają wysoki indeks glikemiczny. Są wysokokaloryczne ze względu na dużą ilość tłuszczu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.