Frużelina malinowa do tortu

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frużelina malinowa do tortu podana w słoiczku.
Frużelina malinowa do tortu
Frużelina malinowa stanowi doskonały dodatek do wypieków. Warto wykorzystać ją jako dodatek do tortów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na frużelinę z malin.
Przygotowanie 25 min
1111 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Maliny (300 g)
  • Cukier (200 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Żelatyna (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na frużelinę malinową do tortu krok po kroku

Maliny oczyść, włóż do garnka, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy, oraz 3 łyżki stołowe wody.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, ciągle mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Maliny doprowadź do wrzenia.

W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Mąkę dodaj do gotujących się malin, wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut.

Żelatynę rozpuść w łyżce stołowej wrzątku.

Do szklanki z żelatyną dodaj odrobinę malin z garnka i dokładnie wymieszaj.

Garnek z owocami zdejmij z palnika, dodaj do niego maliny z żelatyną i dokładnie wymieszaj.

Frużelinę przestudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.

Niewykorzystaną frużelinę przechowuj w słoiku.

Jak oceniasz przepis na frużelinę malinową do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat frużeliny malinowej do tortu

Frużelina malinowa do tortu to doskonały pomysł na smaczny dodatek do ciast. Frużelinę własnej roboty możesz wykorzystać jako dodatek do tortów. Smaczna frużelina świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy owsianek. Przepis na frużelinę malinową do tortów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania frużeliny potrzebne będą wstępujące produkty spożywcze: maliny, cukier, cukier wanilinowy, mąka ziemniaczana oraz żelatyna. Poza sezonem możesz wykorzystać maliny mrożone.

A jak zrobić frużelinę ze świeżych malin? Maliny oczyść, włóż do garnka, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy, oraz 3 łyżki stołowe wody. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, ciągle mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Maliny doprowadź do wrzenia. W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Mąkę dodaj do gotujących się malin, wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut. Żelatynę rozpuść w łyżce stołowej wrzątku. Do szklanki z żelatyną dodaj odrobinę malin z garnka i dokładnie wymieszaj. Garnek z owocami zdejmij z palnika, dodaj do niego maliny z żelatyną i dokładnie wymieszaj. Frużelinę przestudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także cynk. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi frużelinę malinową. Pyszna, domowa frużelina z malin doskonale sprawdzi się jako składnik śniadań na słodko. Można wykorzystać ją również jako dodatek do deserów oraz tortów. Najlepsza frużelina jest dobra do wykorzystania dopiero po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w frużelinie malinowej do tortu

Lista alergenów dla frużeliny malinowej do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę malinową do tortu

Wartości odżywcze frużeliny malinowej do tortu

na 100g gotowej potrawy

Frużelina malinowa do tortu stanowi doskonałe przełamanie kremów. Maliny wykorzystane do przygotowania frużeliny stanowią doskonale źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
202.09
1111.51
Białko (g)
1.81
9.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
50.06
275.33
Węglowodany przyswajalne (g)
46.20
254.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.86
21.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
0.49
2.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.25
1.37
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
1.09
5.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.47
79.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
2.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.07
71.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.53
35.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
5.68
31.24
Potas (mg)
137.53
756.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.01
99.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
25.29
139.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.72
86.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
2.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.26
1.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frużeliny malinowej do tortu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frużeliny malinowej do tortu

Koszt składników
34.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żelatyna
5 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 5 g
Koszt składników
34.60