Frużelina malinowa do tortu
- Maliny (300 g)
- Cukier (200 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Żelatyna (5 g)
Przepis na frużelinę malinową do tortu krok po kroku
Maliny oczyść, włóż do garnka, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy, oraz 3 łyżki stołowe wody.
Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, ciągle mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Maliny doprowadź do wrzenia.
W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Mąkę dodaj do gotujących się malin, wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut.
Żelatynę rozpuść w łyżce stołowej wrzątku.
Do szklanki z żelatyną dodaj odrobinę malin z garnka i dokładnie wymieszaj.
Garnek z owocami zdejmij z palnika, dodaj do niego maliny z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
Frużelinę przestudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.
Niewykorzystaną frużelinę przechowuj w słoiku.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat frużeliny malinowej do tortu
Frużelina malinowa do tortu to doskonały pomysł na smaczny dodatek do ciast. Frużelinę własnej roboty możesz wykorzystać jako dodatek do tortów. Smaczna frużelina świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy owsianek. Przepis na frużelinę malinową do tortów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania frużeliny potrzebne będą wstępujące produkty spożywcze: maliny, cukier, cukier wanilinowy, mąka ziemniaczana oraz żelatyna. Poza sezonem możesz wykorzystać maliny mrożone.
A jak zrobić frużelinę ze świeżych malin? Maliny oczyść, włóż do garnka, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy, oraz 3 łyżki stołowe wody. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, ciągle mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Maliny doprowadź do wrzenia. W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Mąkę dodaj do gotujących się malin, wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut. Żelatynę rozpuść w łyżce stołowej wrzątku. Do szklanki z żelatyną dodaj odrobinę malin z garnka i dokładnie wymieszaj. Garnek z owocami zdejmij z palnika, dodaj do niego maliny z żelatyną i dokładnie wymieszaj. Frużelinę przestudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.
Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także cynk. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi frużelinę malinową. Pyszna, domowa frużelina z malin doskonale sprawdzi się jako składnik śniadań na słodko. Można wykorzystać ją również jako dodatek do deserów oraz tortów. Najlepsza frużelina jest dobra do wykorzystania dopiero po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w frużelinie malinowej do tortu
Lista alergenów dla frużeliny malinowej do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę malinową do tortu
Wartości odżywcze frużeliny malinowej do tortu
Frużelina malinowa do tortu stanowi doskonałe przełamanie kremów. Maliny wykorzystane do przygotowania frużeliny stanowią doskonale źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.