Frittatensuppe

Opublikowano: 10.12.2021 r., 9:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa naleśnikowa w bulionówce
Frittatensuppe
Frittatensuppe to pyszna zupa pochodząca z Austrii. Bulion drobiowo warzywny podany z naleśnikiem zamiast makaronu świetnie sprawdzi się na szybki obiad.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
377 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy - 6 szklanek (1500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (600 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Masło (120 g)
  • Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia do naleśników

Przepis na frittatensuppe krok po kroku

W misce ubij jajka z mlekiem, dodaj cukier, sól, bazylię i oregano.

Wsyp mąkę i zmiksuj do połączenia składników.

Rozpuść masło w mikrofali i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Na patelni do naleśników smaż porcjami naleśniki, powinny być dość cienkie.

W garnku umieść bulion drobiowy.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Dodaj marchew do wywaru i gotuj 10 minut.

Po tym czasie wlej bulion do talerza.

Naleśniki zwiń w rulon i pokrój w drobne paski, dodaj do zupy.

Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na frittatensuppe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat frittatensuppe

Frittatensuppe to wspaniałe i szybkie danie bardzo popularne w kuchni austriackiej i niemieckiej. Przygotowuje się je na bazie wywaru drobiowego z naleśnikiem. Przepis na frittatensuppe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznej zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, mleko, jajka, cukier, sól, bazylia, oregano, bulion drobiowy, natka pietruszki, marchew.

Jak zrobić frittatensuppe? W misce ubij jajka z mlekiem, dodaj cukier, sól, bazylię i oregano. Wsyp mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Rozpuść masło w mikrofali i dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni do naleśników smaż porcjami naleśniki, powinny być dość cienkie. W garnku umieść bulion drobiowy. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Dodaj marchew do wywaru i gotuj 10 minut. Po tym czasie wlej bulion do talerza. Naleśnika zwiń w rulon i pokrój w drobne paski, dodaj do zupy. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.

Naleśniki są bardzo uniwersalnym wyrobem najczęściej z mąki pszennej. Można je podawać na słodko i na słono. Przygotowywać z nich zapiekanki lub dodawać do zupy zamiast makaronu. Można przygotować naleśniki w wersji bezglutenowej z mąki ryżowej. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując, pyszny rosół z naleśnikiem zamiast makaronu jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Zupę możesz podać także podczas bardziej uroczystych kolacji i obiadów. Możesz ją wzbogacić posiekanym mięsem z rosołu lub pulpetami mięsnymi.

Alergeny w frittatensuppe

Lista alergenów dla frittatensuppe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze frittatensuppe

na 100g gotowej potrawy

Frittatensuppe to niskokaloryczna zupa. Możesz ją przygotować w wersji wegetariańskiej na bazie bulionu warzywnego. Jeśli chcesz, aby zupa miała więcej błonnika przygotuj naleśniki z mąki żytniej. Możesz je także zrobić w wersji bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
121.74
377.38
Białko (g)
4.37
13.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
16.00
49.60
Węglowodany przyswajalne (g)
15.80
48.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
4.58
14.20
Tłuszcze nasycone (g)
3.12
9.66
Tłuszcze nienasycone (g)
1.47
4.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
3.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.88
95.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
96.28
298.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.23
3.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.30
121.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.65
Ryboflawina (mg)
0.17
0.52
Niacyna (mg)
1.46
4.54
Foliany (µg (mcg))
32.73
101.46
Beta karoten (µg (mcg))
572.06
1773.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
198.07
614.01
Potas (mg)
89.55
277.61
Wapń (mg)
32.23
99.91
Fosfor (mg)
56.05
173.77
Magnez (mg)
11.13
34.49
Żelazo (mg)
1.26
3.89
Cynk (mg)
0.40
1.23
Miedź (mg)
0.05
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny frittatensuppe 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frittatensuppe

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
68.50