Frittatensuppe
- Bulion drobiowy - 6 szklanek (1500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (600 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Masło (120 g)
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na frittatensuppe krok po kroku
W misce ubij jajka z mlekiem, dodaj cukier, sól, bazylię i oregano.
Wsyp mąkę i zmiksuj do połączenia składników.
Rozpuść masło w mikrofali i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Na patelni do naleśników smaż porcjami naleśniki, powinny być dość cienkie.
W garnku umieść bulion drobiowy.
Obierz marchew i pokrój w kostkę.
Dodaj marchew do wywaru i gotuj 10 minut.
Po tym czasie wlej bulion do talerza.
Naleśniki zwiń w rulon i pokrój w drobne paski, dodaj do zupy.
Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat frittatensuppe
Frittatensuppe to wspaniałe i szybkie danie bardzo popularne w kuchni austriackiej i niemieckiej. Przygotowuje się je na bazie wywaru drobiowego z naleśnikiem. Przepis na frittatensuppe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznej zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, mleko, jajka, cukier, sól, bazylia, oregano, bulion drobiowy, natka pietruszki, marchew.
Jak zrobić frittatensuppe? W misce ubij jajka z mlekiem, dodaj cukier, sól, bazylię i oregano. Wsyp mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Rozpuść masło w mikrofali i dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni do naleśników smaż porcjami naleśniki, powinny być dość cienkie. W garnku umieść bulion drobiowy. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Dodaj marchew do wywaru i gotuj 10 minut. Po tym czasie wlej bulion do talerza. Naleśnika zwiń w rulon i pokrój w drobne paski, dodaj do zupy. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.
Naleśniki są bardzo uniwersalnym wyrobem najczęściej z mąki pszennej. Można je podawać na słodko i na słono. Przygotowywać z nich zapiekanki lub dodawać do zupy zamiast makaronu. Można przygotować naleśniki w wersji bezglutenowej z mąki ryżowej. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując, pyszny rosół z naleśnikiem zamiast makaronu jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Zupę możesz podać także podczas bardziej uroczystych kolacji i obiadów. Możesz ją wzbogacić posiekanym mięsem z rosołu lub pulpetami mięsnymi.
Alergeny w frittatensuppe
Lista alergenów dla frittatensuppe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze frittatensuppe
Frittatensuppe to niskokaloryczna zupa. Możesz ją przygotować w wersji wegetariańskiej na bazie bulionu warzywnego. Jeśli chcesz, aby zupa miała więcej błonnika przygotuj naleśniki z mąki żytniej. Możesz je także zrobić w wersji bezglutenowej.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
-
mąka pszenna,
mleko,
masło,
cukier,
marchewka,
pietruszka,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.