Frittata z piekarnika
- Ziemniaki ugotowane - w całości (400 g)
- Kiełbasa chorizo (100 g)
- Jajko (8 szt.)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na frittatę z piekarnika krok po kroku
Ziemniaki pokrój w plasterki.
Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na suchej patelni.
Formę do pieczenia nasmaruj olejem.
Do natłuszczonej formy do pieczenia wyłóż plastry ziemniaki oraz plastry kiełbasy.
Jajka wybij do miski, dopraw solą i pieprzem oraz roztrzep.
Zawartość naczynia do wypiekania zalej jajkami.
Frittatę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut.
Gotową frittatę wyciągnij z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat frittaty z piekarnika
Frittata z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu i pyszna frittata z ziemniakami świetnie sprawdzi się również jako posiłek zabrany do pracy, wymaga jedynie podgrzania. Przepis na frittatę z piekarnika jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania frittaty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, kiełbasa chorizo, jajka, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
Jak zrobić frittatę z piekarnika? Ziemniaki pokrój w plasterki. Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na suchej patelni. Formę do pieczenia nasmaruj olejem. Do natłuszczonej formy do pieczenia wyłóż plastry ziemniaki oraz plastry kiełbasy. Jajka wybij do miski, dopraw solą i pieprzem oraz roztrzep. Zawartość naczynia do wypiekania zalej jajkami. Frittatę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 – 25 minut. Gotową frittatę wyciągnij z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując prosty przepis na frittatę z piekarnika warto wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu dla rodziny. Składniki do wykonania frittaty dostępne są w większości sklepów spożywczych. Łatwa frittata z piekarnika najlepiej smakuje podana bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Alergeny w frittacie z piekarnika
Lista alergenów dla frittaty z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze frittaty z piekarnika
Frittata z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Frittata to doskonałe źródło pełnowartościowego białka.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.