Frittata z patelni
- Jajko (5 szt.)
- Pieczarki (70 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Cukinia (50 g)
Przepis na frittatę z patelni krok po kroku
Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię.
Wlej na nią masę jajeczną.
Patelnię przykryj pokrywką i smaż tak długo, aż wierzch zetnie się, a spód pozostanie rumiany.
Więcej informacji na temat frittaty z patelni
Frittata z patelni to doskonała opcja dla wszystkich osób, które kochają proste dania na bazie jajek. To wspaniała alternatywa dla jajecznicy, czy tradycyjnego omleta. Jest lekkostrawny, ale wciąż bardzo pożywny. Po jego zjedzeniu jest się sytym przez długi czas. Na pewno docenią go smakosze jajek w każdej postaci.
Przepis na frittatę z patelni, to doskonała opcja na pyszny i sycący posiłek. Stanowi świetny pomysł na prosty posiłek. To najlepsza frittata dla miłośników zdrowych dań. Frittatę robi się głównie z jajek, dlatego należy wybierać te o najlepszej jakości. Idealnie sprawdzą się jajka ekologiczne, które zawierają znacznie więcej dobroczynnych kwasów Omega 3, wpływających pozytywnie na układ krwionośny i nerwowy, a także na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Robi się go tylko z kilku składników. Jednak jeżeli chce się z niego zrobić jeszcze bardziej fit wersję, wystarczy usmażyć go bez dodatku tłuszczu. W takiej wersji jest naprawdę lekki, zdrowy i niskokaloryczny. Dostarcza sporo białka i mało węglowodanów, dlatego sprawdzi się u osób, które rezygnują ze słodkich posiłków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frittatę z patelni, która będzie pyszna, a przy okazji dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi doskonały wybór. W dodatku wszystkie składniki masz już na pewno w domu. Można ją zrobić z pieczarkami, ale także z ziemniakami. Dzięki temu całość jest wyjątkowa. Gdy doda się do niej sporo dodatków, sprawdzi się również na obiad. Jest niezwykle efektowna i pięknie się prezentuje, zwłaszcza posypana szczypiorkiem, choć jej wykonanie jest bardzo łatwe. Jajka tak podane to dobra alternatywa dla jajecznicy. W tym wypadku całość tworzy zwartą konstrukcję, która tylko lekko ścina się z wierzchu, dzięki czemu potrawa jest lekkostrawna. Omlet najlepiej smażyć na małej ilości oliwy, dzięki temu jest bardziej zdrowy. Tak przygotowany posiłek spokojnie może stanowić propozycję na śniadanie nawet na diecie redukcyjnej. Na pewno taka propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich przepisów.
Alergeny w frittacie z patelni
Lista alergenów dla frittaty z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze frittaty z patelni
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(258g)
Węglowodany
(258g)
Tłuszcze
(258g)
Witaminy
(258g)
Składniki mineralne
(258g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.