Frittata z cukinią
- Cukinia - 1 sztuka (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Ser Feta (50 g)
- Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (200 g)
Przepis na frittatę z cukinią krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Cukinię umyj i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę.
Rozgrzej oliwę na patelni (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika), podsmaż cebulę po czym dodaj cukinię dodając szczyptę soli.
Pomidorki umyj i przekrój na pół wzdłuż.
Jajka wbij do miski, dodaj pokruszoną fetę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą, by masa zwiększyła odrobinę swoją objętość.
Następnie dodaj do jajek cebulę z cukinią oraz pomidorki, dokładnie wymieszaj.
Przelej znów na patelnię i smaż chwilę na dużym ogniu, wymieszaj.
Wstaw patelnie do piekarnika i piecz 20 minut, aż wierzch się zetnie i ładnie zarumieni.
Podawaj posypaną świeżymi ziołami.
Więcej informacji na temat frittata z cukinią
Frittata z cukinią to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub na obiad. To proste rozwiązanie zagości w Twojej kuchni na dłużej. Frittata z cukinią, pomidorami koktajlowymi i serem feta na pewno Ci zasmakuje.
Fritatta to danie wywodzące się z Włoch. Jest to dobrze znany wszystkim omlet, dodatkowo zapiekany w piekarniku i wzbogacany o sery oraz warzywa. My dziś prezentujemy jak zrobić frittatę z cukinią.
Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.
Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Podstawowym składnikiem fritatty są jajka, które nie tylko są smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Dlatego warto wzbogacać dietę w potrawy z jajek, takich jak ta pyszna fritatta.
Jeśli dodacie warzywa takie jak cukinia i pomidory koktajlowe to danie to będzie jeszcze bogatsze w witaminy. Będzie to dobra alternatywa na śniadanie, obiad lub kolację.
Koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis i podzielcie się swoją opinią! Mamy nadzieję, że ta domowa fritatta zagości na Waszych stołach na dłużej.
Alergeny w frittacie z cukinią
Lista alergenów dla frittata z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze frittata z cukinią
Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.