Francuska zupa cebulowa

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuska zupa cebulowa podana w brązowej miseczce.
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupę zapieka się z dodatkiem grzanek oraz sera. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
523 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula 10 dużych sztuk (1000 g)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Wino białe wytrawne 1 szklanka (250 ml)
  • Bulion wołowy 4 szklanki (1000 ml)
  • Koniak (60 ml)
  • Bagietka francuska (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Ser gruyère tarty na drobnych oczkach (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, toster, miseczka żaroodporna

Przepis na francuską zupę cebulową krok po kroku

Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj na półplasterki o grubości około 2 mm.

W dużym garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę.

Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Cebula powinna skarmelizować się.

Następnie zwiększ ogień, dodaj białe wino i całość, dokładnie wymieszaj. Zawartość garnka gotuj przez 3 minuty.

Po tym czasie do cebuli dodaj bulion i gotuj kolejne 25 minut na małej mocy palnika.

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj koniec i gotuj jeszcze chwilę.

Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz w tosterze.

Zupę przelej do 4 miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki z bagietki i posyp serem.

Miseczki z zupą wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekaj przez 5 minut.

Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na francuską zupę cebulową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat francuskiej zupy cebulowej

Francuska zupa cebulowa to doskonała propozycja na obiad. Pyszna, klasyczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło podczas różnych uroczystości. Przepis na francuską zupę cebulową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, masło oliwa z oliwek, białe wino wytrawne, bulion wołowy, koniak, bagietka francuska, czosnek, tor gruyere, sól oraz pieprz.

A jak zrobić francuską zupę cebulową? Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj na półplasterki o grubości około 2 mm. W dużym garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę. Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Cebula powinna skarmelizować się. Następnie zwiększ ogień, dodaj białe wino i składniki dokładnie wymieszaj. Zawartość garnka gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie do cebuli dodaj bulion i gotuj kolejne 25 minut na małej mocy palnika. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj koniec i gotuj jeszcze chwilę. Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz w tosterze. Zupę przelej do 4 miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki z bagietki i posyp serem. Miseczki z zupą wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 5 minut. Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.

Podsumowując pyszna zupa cebulowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na francuską zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego wykonasz ją bez większego doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w francuskiej zupie cebulowej

Lista alergenów dla francuskiej zupy cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • ser gruyère
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Wartości odżywcze francuskiej zupy cebulowej

na 100g gotowej potrawy

Francuska zupa cebulowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa cebulowa jest ciężkostrawna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
80.48
523.09
Białko (g)
3.01
19.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
5.90
38.38
Węglowodany przyswajalne (g)
5.17
33.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
4.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
3.76
24.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
13.34
Tłuszcze nienasycone (g)
1.71
11.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
9.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
1.68
Cholesterol (mg)
8.78
57.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
23.39
152.05
Witamina B6 (mg)
0.07
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.61
Witamina C (mg)
2.89
18.78
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.22
Witamina E (mg)
0.17
1.10
Retinol (µg (mcg))
23.07
149.96
Tiamina (mg)
0.05
0.33
Ryboflawina (mg)
0.05
0.35
Niacyna (mg)
0.55
3.56
Foliany (µg (mcg))
13.44
87.38
Beta karoten (µg (mcg))
4.10
26.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
208.44
1354.85
Potas (mg)
89.43
581.31
Wapń (mg)
72.50
471.27
Fosfor (mg)
57.16
371.54
Magnez (mg)
8.90
57.88
Żelazo (mg)
0.34
2.20
Cynk (mg)
0.34
2.24
Miedź (mg)
0.02
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny francuskiej zupy cebulowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania francuskiej zupy cebulowej

Koszt składników
217.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
1000 g
10 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Bulion wołowy
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koniak
60 ml
110.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
9.43
Za 60 ml
Bagietka francuska
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Ser gruyère
150 g
tarty na drobnych oczkach
23.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
17.25
Za 150 g
Koszt składników
217.00