Francuska zupa cebulowa
- Cebula - 10 dużych sztuk (1000 g)
- Masło (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Wino białe wytrawne - 1 szklanka (250 ml)
- Bulion wołowy - 4 szklanki (1000 ml)
- Koniak (60 ml)
- Bagietka francuska (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Ser gruyère - tarty na drobnych oczkach (150 g)
Przepis na francuską zupę cebulową krok po kroku
Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj na półplasterki o grubości około 2 mm.
W dużym garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę.
Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Cebula powinna skarmelizować się.
Następnie zwiększ ogień, dodaj białe wino i całość, dokładnie wymieszaj. Zawartość garnka gotuj przez 3 minuty.
Po tym czasie do cebuli dodaj bulion i gotuj kolejne 25 minut na małej mocy palnika.
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj koniec i gotuj jeszcze chwilę.
Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz w tosterze.
Zupę przelej do 4 miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki z bagietki i posyp serem.
Miseczki z zupą wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekaj przez 5 minut.
Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat francuskiej zupy cebulowej
Francuska zupa cebulowa to doskonała propozycja na obiad. Pyszna, klasyczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło podczas różnych uroczystości. Przepis na francuską zupę cebulową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, masło oliwa z oliwek, białe wino wytrawne, bulion wołowy, koniak, bagietka francuska, czosnek, tor gruyere, sól oraz pieprz.
A jak zrobić francuską zupę cebulową? Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj na półplasterki o grubości około 2 mm. W dużym garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę. Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Cebula powinna skarmelizować się. Następnie zwiększ ogień, dodaj białe wino i składniki dokładnie wymieszaj. Zawartość garnka gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie do cebuli dodaj bulion i gotuj kolejne 25 minut na małej mocy palnika. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj koniec i gotuj jeszcze chwilę. Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz w tosterze. Zupę przelej do 4 miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki z bagietki i posyp serem. Miseczki z zupą wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 5 minut. Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując pyszna zupa cebulowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na francuską zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego wykonasz ją bez większego doświadczenia kulinarnego.
Alergeny w francuskiej zupie cebulowej
Lista alergenów dla francuskiej zupy cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- ser gruyère
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
Wartości odżywcze francuskiej zupy cebulowej
Francuska zupa cebulowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa cebulowa jest ciężkostrawna.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.