Francesinha
- Rostbef wołowy (300 g)
- Parówki (100 g)
- Frankfurterki wieprzowe (100 g)
- Salami popularne (100 g)
- Chleb tostowy - 4 kromki (100 g)
- Ser gouda (200 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 g)
- Piwo jasne (100 ml)
- Przecier pomidorowy z solą (30 g)
Przepis na francesinha krok po kroku
Pieczywo podpiecz w piekarniku.
Na patelni usmaż rostbef, przekrojone na połówki parówki i frankfurterki.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, zalej winem i piwem, gotuj przez 7 minut.
Dopraw sos solą i pieprzem i zblenduj.
Na kromce pieczywa ułóż wszystkie rodzaje mięsa, przykryj drugą kromką i na niej ułóż plastry żółtego sera.
Zapiecz w piekarniku kanapkę, aż ser się rozpuści.
Podawaj na talerzu sowicie polaną sosem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat francesinha
Francesinha to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Inspiracją na powstanie dania były francuskie tosty a nazwa dania oznacza po prostu małą francuzeczkę. Potrawa jest bardzo kaloryczna i podawana jest w barach jako fast food. Przepis na francesinha jest prosty i nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować danie. Do przygotowania kanapki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczywo tostowe, rostbef wołowy, frankfurterki, salami, parówki wieprzowe, ser żółty, wino czerwone wytrawne, piwo, cebula, pomidor, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić francesinha? Pieczywo podpiecz w piekarniku. Na patelni usmaż rostbef, przekrojone na połówki parówki i frankfurterki. Przygotuj sos: pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, zalej winem i piwem, gotuj przez 7 minut. Dopraw sos solą i pieprzem i zblenduj. Na kromce pieczywa ułóż wszystkie rodzaje mięsa, przykryj drugą kromką i na niej ułóż plastry żółtego sera. Zapiecz w piekarniku kanapkę. Podawaj na talerzu sowicie polaną sosem. Możesz także na wierzchu kanapki umieścić usmażone jajko sadzone.
Białe pieczywo tostowe jest wyprodukowane z mąki pszennej. Mąka pszenna jest produktem zawierającym gluten, czyli białko roślinne, które zapewnia konsystencję wypiekom z niej produkowanym. Mąki pszennej nie mogą spożywać osoby chore na cukrzycę oraz chorujące na celiakię. Mąka pszenna ma wysoki indeks glikemiczny i szybko podnosi poziom cukru we krwi. Kanapka jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, doskonale sprawdzi się w diecie bardzo aktywnej osoby, gdyż w niewielkiej objętości zawiera dużo składników odżywczych. Kanapka nie nadaje się do spożycia przez dzieci ze względu na sos na bazie wina i piwa.
Podsumowując pyszna kanapka świetnie sprawdzi się na szybki posiłek obiadowy. Kanapka jest bardzo kaloryczna, dlatego nie powinny jej spożywać osoby na diecie redukcyjnej lub dbające o linię. Kanapkę możesz przygotować także z kurczakiem wędzonym lub innymi rodzajami wędlin takimi jak biała kiełbasa czy kaszanka.
Alergeny w francesinha
Lista alergenów dla francesinha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
- Piwo jasne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze francesinha
Francesinha to niezbyt zdrowe danie. Jest ono bardzo kaloryczne i zawiera dużo tłuszczu nasyconego. Białe pieczywo możesz zamienić na pełnoziarniste, danie będzie zawierało więcej błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.