Francesinha

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanapka Francesinha na talerzu
Francesinha
Francesinha to tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Pyszna kanapka z różnymi rodzajami mięsa doskonale sprawdzi się na sytą przekąskę lub obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Zapiekanie 20 min
587 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Rostbef wołowy (300 g)
  • Parówki (100 g)
  • Frankfurterki wieprzowe (100 g)
  • Salami popularne (100 g)
  • Chleb tostowy - 4 kromki (100 g)
  • Ser gouda (200 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 g)
  • Piwo jasne (100 ml)
  • Przecier pomidorowy z solą (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na francesinha krok po kroku

Pieczywo podpiecz w piekarniku.

Na patelni usmaż rostbef, przekrojone na połówki parówki i frankfurterki.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, zalej winem i piwem, gotuj przez 7 minut.

Dopraw sos solą i pieprzem i zblenduj.

Na kromce pieczywa ułóż wszystkie rodzaje mięsa, przykryj drugą kromką i na niej ułóż plastry żółtego sera.

Zapiecz w piekarniku kanapkę, aż ser się rozpuści.

Podawaj na talerzu sowicie polaną sosem.

Jak oceniasz przepis na francesinha
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat francesinha

Francesinha to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Inspiracją na powstanie dania były francuskie tosty a nazwa dania oznacza po prostu małą francuzeczkę. Potrawa jest bardzo kaloryczna i podawana jest w barach jako fast food. Przepis na francesinha jest prosty i nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować danie. Do przygotowania kanapki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczywo tostowe, rostbef wołowy, frankfurterki, salami, parówki wieprzowe, ser żółty, wino czerwone wytrawne, piwo, cebula, pomidor, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić francesinha? Pieczywo podpiecz w piekarniku. Na patelni usmaż rostbef, przekrojone na połówki parówki i frankfurterki. Przygotuj sos: pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, zalej winem i piwem, gotuj przez 7 minut. Dopraw sos solą i pieprzem i zblenduj. Na kromce pieczywa ułóż wszystkie rodzaje mięsa, przykryj drugą kromką i na niej ułóż plastry żółtego sera. Zapiecz w piekarniku kanapkę. Podawaj na talerzu sowicie polaną sosem. Możesz także na wierzchu kanapki umieścić usmażone jajko sadzone.

Białe pieczywo tostowe jest wyprodukowane z mąki pszennej. Mąka pszenna jest produktem zawierającym gluten, czyli białko roślinne, które zapewnia konsystencję wypiekom z niej produkowanym. Mąki pszennej nie mogą spożywać osoby chore na cukrzycę oraz chorujące na celiakię. Mąka pszenna ma wysoki indeks glikemiczny i szybko podnosi poziom cukru we krwi. Kanapka jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, doskonale sprawdzi się w diecie bardzo aktywnej osoby, gdyż w niewielkiej objętości zawiera dużo składników odżywczych. Kanapka nie nadaje się do spożycia przez dzieci ze względu na sos na bazie wina i piwa.

Podsumowując pyszna kanapka świetnie sprawdzi się na szybki posiłek obiadowy. Kanapka jest bardzo kaloryczna, dlatego nie powinny jej spożywać osoby na diecie redukcyjnej lub dbające o linię. Kanapkę możesz przygotować także z kurczakiem wędzonym lub innymi rodzajami wędlin takimi jak biała kiełbasa czy kaszanka.

Alergeny w francesinha

Lista alergenów dla francesinha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
    • Piwo jasne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze francesinha

na 100g gotowej potrawy

Francesinha to niezbyt zdrowe danie. Jest ono bardzo kaloryczne i zawiera dużo tłuszczu nasyconego. Białe pieczywo możesz zamienić na pełnoziarniste, danie będzie zawierało więcej błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
213.66
587.58
Białko (g)
15.01
41.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
7.20
19.79
Węglowodany przyswajalne (g)
6.73
18.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
12.38
34.05
Tłuszcze nasycone (g)
6.74
18.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.64
15.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.43
12.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
3.31
Cholesterol (mg)
62.57
172.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
30.87
84.88
Witamina B6 (mg)
0.24
0.66
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
2.43
Witamina C (mg)
0.39
1.07
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.73
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.70
Retinol (µg (mcg))
30.00
82.50
Tiamina (mg)
0.11
0.31
Ryboflawina (mg)
0.23
0.62
Niacyna (mg)
4.06
11.15
Foliany (µg (mcg))
16.58
45.58
Beta karoten (µg (mcg))
9.89
27.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
537.22
1477.36
Potas (mg)
211.57
581.81
Wapń (mg)
152.34
418.92
Fosfor (mg)
219.91
604.76
Magnez (mg)
23.09
63.49
Żelazo (mg)
1.01
2.77
Cynk (mg)
2.02
5.56
Miedź (mg)
0.09
0.25
Mangan (mg)
0.15
0.42
Brak danych dla: frankfurterki wieprzowe, salami popularne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny francesinha 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania francesinha

Koszt składników
107.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rostbef wołowy
300 g
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Parówki
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Frankfurterki wieprzowe
100 g
17.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.80
Za 100 g
Salami popularne
100 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Chleb tostowy
100 g
4 kromki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Wino czerwone wytrawne
100 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Piwo jasne
100 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Przecier pomidorowy z solą
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Koszt składników
107.40