Przepis na forszmak lubelski krok po kroku
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Schab wieprzowy bez kości 300 g
- Ogórki kiszone 150 g 3 sztuki
- Bulion warzywny 2000 ml 8 szklanek
- Papryka czerwona 220 g 1 sztuka
- Papryka żółta 220 g 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy 75 g 3 łyżki
- Cebula 200 g 2 sztuki
- Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
- Szczypiorek 10 g 2 łyżki
- Olej rzepakowy 24 ml 2 łyżki
- Pieczarki 200 g 10 sztuk
- Kiełbasa śląska 300 g
Schab opłucz i dobrze osusz. Mięso potnij w większą kostkę i posyp je sola oraz pieprzem.
Z papryk usuń gniazda nasienne. Papryki pokrój w kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Ogórki, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Szczypiorek posiekaj.
Bulion podgrzej.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, następnie dodaj schab. Podsmażaj mięso ok. 15 min, a potem przełóż je do dużego garnka i zalej gorącym bulionem. Gotuj mięso na małym ogniu.
Na tej samej patelni podsmaż boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę i po 3-4 min dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pieczarki i paprykę. Po ok. 5 minutach dodaj kiełbasę. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 10 min.
Zawartość patelni przenieść do dużego garnka i dodaj 1 łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczkę papryki ostrej. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 20 min.
Po tym czasie dodaj koncentrat, ogórki, 1 i 1/2 łyżki majeranku, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj 10 min.

(liczba kalorii)
Forszmak lubelski - cechy przepisu
Więcej o forszmaku lubelskim
Forszmak lubelski to danie, które przygotowuje się bardzo łatwo. Zazwyczaj jest to pikantniejsza potrawa, przez co dzieci mogą za nią nie przepadać, ale jeżeli chcesz, możesz tę potrawę przygotować bez ostrych przypraw i podać ją na obiad dla całej rodziny.
Tradycyjny forszmak tak naprawdę przygotowuje się z kawałków mięsa, które zalegają w lodówce. Najczęściej jest to forszmak z kiełbasy lub z wędliny. Warto jednak pokusić się na dobry przepis, jeśli przygotowuje się to danie po raz pierwszy.
Jak ugotować dobry forszmak? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania mięsa. Schab trzeba pociąć na mniejsze kawałki, a boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę najczęściej kroi się w paski (słupki), ale te produkty również można pokroić w kostkę.
Kiedy na patelni już przysmaży się schab, należy umieścić go w garnku (mięso możesz podsmażyć od razu w garnku) i zalać gorącym bulionem. Bulion nie może być zimny, ponieważ mięso zrobi się twarde. Schab wieprzowy należy gotować na małym ogniu i w tym czasie przygotować resztę składników.
Boczek powinien być w miarę tłusty, ponieważ to właśnie na tym tłuszczu, jaki wytopi się z boczku, należy przysmażyć cebulkę, a potem czosnek, pieczarki, paprykę i kiełbasę. Kiedy te wszystkie produkty będą już odpowiednio podsmażone, można dodać je do schabu. Pamiętaj o tym, aby zebrać wszystkie smaki ze ścianek patelni!
W tym momencie można też nieco doprawić forszmak, ale należy zaczekać z dodaniem koncentratu i ogórków. Te dwa produkty sprawiają, że danie się zakwasza, a gotowanie reszty składników znacznie wydłuża, dlatego należy dodawać je na koniec.
Ten przepis na forszmak lubelski możesz dowolnie zmodyfikować. Zamiast schabu wieprzowego możesz zdecydować się na karkówkę lub szynkę. Choć często przygotowuje się forszmak z pieczarkami, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go jeszcze np. z cukinią i bakłażanem. Możesz pokusić się na dodanie swoich ulubionych ziół i przypraw. Z papryką czerwoną i żółtą możesz dodać jeszcze paprykę zieloną. Bulion warzywny możesz zamienić na bulion mięsny (drobiowy, wołowy).
Wartości odżywcze forszmaku lubelskiego
Energia i białka
(475g)
Węglowodany w forszmaku lubelskim
(475g)
Tłuszcze
(475g)
Witaminy w przepisie na forszmak lubelski
(475g)
Składniki mineralne w przepisie na forszmak lubelski
(475g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w forszmaku lubelskim
Lista alergenów dla forszmaku lubelskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny