Forszmak lubelski

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:54 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Potrawa forszmak lubelski w garnku.
Forszmak lubelski
Forszmak lubelski jest prosty do przygotowania. Można go zrobić m.in. z wieprzowiny, ogórków kiszonych i kiełbasy. Sprawdź, jak ugotować dobry forszmak!
Przygotowanie 65 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
368 kcal
Kcal w porcji
475 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Schab wieprzowy bez kości (300 g)
  • Ogórki kiszone - 3 sztuki (150 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Szczypiorek - 2 łyżki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Pieczarki - 10 sztuk (200 g)
  • Kiełbasa śląska (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka

Przepis na forszmak lubelski krok po kroku

Schab opłucz i dobrze osusz. Mięso potnij w większą kostkę i posyp je sola oraz pieprzem.

Z papryk usuń gniazda nasienne. Papryki pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Ogórki, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.

Cebule obierz i pokrój w kostkę.

Szczypiorek posiekaj.

Bulion podgrzej.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, następnie dodaj schab. Podsmażaj mięso ok. 15 min, a potem przełóż je do dużego garnka i zalej gorącym bulionem. Gotuj mięso na małym ogniu.

Na tej samej patelni podsmaż boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę i po 3-4 min dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pieczarki i paprykę. Po ok. 5 minutach dodaj kiełbasę. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 10 min.

Zawartość patelni przenieść do dużego garnka i dodaj 1 łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczkę papryki ostrej. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 20 min.

Po tym czasie dodaj koncentrat, ogórki, 1 i 1/2 łyżki majeranku, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj 10 min.

Jak oceniasz przepis na forszmak lubelski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat forszmaku lubelskiego

Forszmak lubelski to danie, które przygotowuje się bardzo łatwo. Zazwyczaj jest to pikantniejsza potrawa, przez co dzieci mogą za nią nie przepadać, ale jeżeli chcesz, możesz tę potrawę przygotować bez ostrych przypraw i podać ją na obiad dla całej rodziny.

Tradycyjny forszmak tak naprawdę przygotowuje się z kawałków mięsa, które zalegają w lodówce. Najczęściej jest to forszmak z kiełbasy lub z wędliny. Warto jednak pokusić się na dobry przepis, jeśli przygotowuje się to danie po raz pierwszy.

Jak ugotować dobry forszmak? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania mięsa. Schab trzeba pociąć na mniejsze kawałki, a boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę najczęściej kroi się w paski (słupki), ale te produkty również można pokroić w kostkę.

Kiedy na patelni już przysmaży się schab, należy umieścić go w garnku (mięso możesz podsmażyć od razu w garnku) i zalać gorącym bulionem. Bulion nie może być zimny, ponieważ mięso zrobi się twarde. Schab wieprzowy należy gotować na małym ogniu i w tym czasie przygotować resztę składników.

Boczek powinien być w miarę tłusty, ponieważ to właśnie na tym tłuszczu, jaki wytopi się z boczku, należy przysmażyć cebulkę, a potem czosnek, pieczarki, paprykę i kiełbasę. Kiedy te wszystkie produkty będą już odpowiednio podsmażone, można dodać je do schabu. Pamiętaj o tym, aby zebrać wszystkie smaki ze ścianek patelni!

W tym momencie można też nieco doprawić forszmak, ale należy zaczekać z dodaniem koncentratu i ogórków. Te dwa produkty sprawiają, że danie się zakwasza, a gotowanie reszty składników znacznie wydłuża, dlatego należy dodawać je na koniec.

Ten przepis na forszmak lubelski możesz dowolnie zmodyfikować. Zamiast schabu wieprzowego możesz zdecydować się na karkówkę lub szynkę. Choć często przygotowuje się forszmak z pieczarkami, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go jeszcze np. z cukinią i bakłażanem. Możesz pokusić się na dodanie swoich ulubionych ziół i przypraw. Z papryką czerwoną i żółtą możesz dodać jeszcze paprykę zieloną. Bulion warzywny możesz zamienić na bulion mięsny (drobiowy, wołowy).

Alergeny w forszmaku lubelskim

Lista alergenów dla forszmaku lubelskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze forszmaku lubelskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kcal)
77.57
368.44
Białko (g)
4.79
22.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany (g)
2.77
13.17
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
11.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz (g)
5.31
25.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
9.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
15.90
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.37
11.26
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
4.64
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.87
70.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(475g)
Witamina A (µg (mcg))
19.17
91.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.37
96.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.50
Witamina E (mg)
0.16
0.75
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.25
5.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
8.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.51
30.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
181.85
863.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód (mg)
360.48
1712.29
Potas (mg)
150.44
714.61
Wapń (mg)
8.38
39.79
Fosfor (mg)
63.11
299.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.64
41.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
1.64
Cynk (mg)
0.47
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny forszmaku lubelskiego 19
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania forszmaku lubelskiego

Koszt składników
110.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Schab wieprzowy bez kości
300 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Ogórki kiszone
150 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Szczypiorek
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Pieczarki
200 g
10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kiełbasa śląska
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Koszt składników
110.00