Przepis na fondue czekoladowe krok po kroku
- Czekolada gorzka 200 g
- Czekolada mleczna 100 g
- Masło 50 g ćwierć kostki
- Śmietanka kremowa 30% 50 g
- Truskawki 200 g
- Winogrona 100 g
- Brzoskwinie (całe, świeże) 200 g 3 średnie sztuki
- Banan 150 g 2 małe sztuki
- Sok z cytryny 20 ml
Czekoladę połam na kawałki i umieść w garnku.
Dodaj masło i śmietanę kremówkę.
Podgrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj.
Truskawki, brzoskwinie i winogrona umyj dokładnie.
Brzoskwinie oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
Umieść owoce na półmisku.
Banan obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.
Skrop sokiem z cytryny i umieść na półmisku.
Czekoladę wlej do miseczki i postaw na środku półmiska.
Owoce nadziewaj na wykałaczki i maczaj w czekoladzie.

(liczba kalorii)
Fondue czekoladowe - cechy przepisu
Więcej o fondue czekoladowym
Fondue czekoladowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Przygotować go można w sposób profesjonalny w specjalnej fontannie z podgrzewaczem, która nie dopuszcza do zastygnięcia czekolady. Czekoladowy deser można przygotować z różnego rodzaju czekolady w zależności od Twoich preferencji smakowych. Przepis na fondue czekoladowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, czekolada mleczna, masło, śmietana kremówka, truskawki, winogrona, brzoskwinie, banan, sok z cytryny.
Jak zrobić fondue czekoladowe? Czekoladę połam na kawałki i umieść w garnku. Dodaj masło i śmietanę kremówkę. Podgrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj. Truskawki, brzoskwinie i winogrona umyj dokładnie. Brzoskwinie oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść owoce na półmisku. Banan obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Skrop sokiem z cytryny i umieść na półmisku. Czekoladę wlej do miseczki i postaw na środku półmiska. Owoce nadziewaj na wykałaczki i maczaj w czekoladzie.
Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru, przez co jest ona lepsza dla naszego zdrowia. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Jego niedobór może prowadzić nawet do wystąpienia cukrzycy typu 2, gdyż ma wpływ na przemiany insuliny w naszym organizmie.
Podsumowując smaczne fondue czekoladowe sprawdzi się idealnie na deser, gdy masz w domu świeże owoce. Najlepsze fondue czekoladowe sprawdzi się także jako deser na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Pyszne owoce z dodatkiem czekolady można umieścić także jako dekorację na cieście. Fondue przygotować można także w wersji wytrawnej. Wersja z czekolady nadaje się jedynie na słodko. Wiesz już jak przygotować deser, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Fondue jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze fondue czekoladowego
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w fondue czekoladowym
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na fondue czekoladowe
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na fondue czekoladowe
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w fondue czekoladowym
Lista alergenów dla fondue czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%