Fondue czekoladowe

Opublikowano: 24.06.2022 r., 8:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fondue czekoladowe podane w miseczce w kształcie serca. Obok leżą truskawki.
Fondue czekoladowe
Fondue czekoladowe to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Deser pochodzi ze Szwajcarii i popularny jest na całym świecie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
715 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Masło ćwierć kostki (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Truskawki (200 g)
  • Winogrona (100 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) 3 średnie sztuki (200 g)
  • Banan 2 małe sztuki (150 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczka, półmisek

Przepis na fondue czekoladowe krok po kroku

Czekoladę połam na kawałki i umieść w garnku.

Dodaj masło i śmietanę kremówkę.

Podgrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj.

Truskawki, brzoskwinie i winogrona umyj dokładnie.

Brzoskwinie oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki.

Umieść owoce na półmisku.

Banan obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.

Skrop sokiem z cytryny i umieść na półmisku.

Czekoladę wlej do miseczki i postaw na środku półmiska.

Owoce nadziewaj na wykałaczki i maczaj w czekoladzie.

Jak oceniasz przepis na fondue czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat fondue czekoladowego

Fondue czekoladowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Przygotować go można w sposób profesjonalny w specjalnej fontannie z podgrzewaczem, która nie dopuszcza do zastygnięcia czekolady. Czekoladowy deser można przygotować z różnego rodzaju czekolady w zależności od Twoich preferencji smakowych. Przepis na fondue czekoladowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, czekolada mleczna, masło, śmietana kremówka, truskawki, winogrona, brzoskwinie, banan, sok z cytryny.

Jak zrobić fondue czekoladowe? Czekoladę połam na kawałki i umieść w garnku. Dodaj masło i śmietanę kremówkę. Podgrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj. Truskawki, brzoskwinie i winogrona umyj dokładnie. Brzoskwinie oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść owoce na półmisku. Banan obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Skrop sokiem z cytryny i umieść na półmisku. Czekoladę wlej do miseczki i postaw na środku półmiska. Owoce nadziewaj na wykałaczki i maczaj w czekoladzie.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru, przez co jest ona lepsza dla naszego zdrowia. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Jego niedobór może prowadzić nawet do wystąpienia cukrzycy typu 2, gdyż ma wpływ na przemiany insuliny w naszym organizmie.

Podsumowując smaczne fondue czekoladowe sprawdzi się idealnie na deser, gdy masz w domu świeże owoce. Najlepsze fondue czekoladowe sprawdzi się także jako deser na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Pyszne owoce z dodatkiem czekolady można umieścić także jako dekorację na cieście. Fondue przygotować można także w wersji wytrawnej. Wersja z czekolady nadaje się jedynie na słodko. Wiesz już jak przygotować deser, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Fondue jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

Alergeny w fondue czekoladowym

Lista alergenów dla fondue czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze fondue czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Fondue czekoladowe to słodki deser zawierający dużą ilość kalorii. Czekolada jest źródłem dużej ilości tłuszczu, dlatego, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, ogranicz spożycie deseru do minimum. Słodkie desery powinny stanowić w naszej diecie maksymalnie 2-3 posiłki w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
238.54
715.63
Białko (g)
4.58
13.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
23.84
71.53
Węglowodany przyswajalne (g)
20.92
62.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.92
8.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
15.30
45.90
Tłuszcze nasycone (g)
10.80
32.39
Tłuszcze nienasycone (g)
4.50
13.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.94
11.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.32
39.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
43.41
130.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.00
42.00
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.87
110.61
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.49
1.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.23
30.70
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
62.54
187.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
11.89
35.67
Potas (mg)
263.23
789.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.86
107.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
82.86
248.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
47.36
142.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
4.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.81
2.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fondue czekoladowego brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fondue czekoladowego

Koszt składników
50.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Winogrona
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
200 g
3 średnie sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Banan
150 g
2 małe sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 150 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
50.10