Przepis na foccacie z rozmarynem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, blaszka do pieczenia, miska

Do ciepłej wody (80 ml) dodaj drożdże i cukier. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i wymieszaj.

Dodaj dodatkowo 200 ml wody i 50 ml oliwy z oliwek i zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Ciasto pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki do pieczenia.

Pozostałą oliwą polej dłonie i ugnieć ciasto tak, aby było płaskie. Posyp rozmarynem.

Ciasto w blaszce odłóż ponownie na 60 minut.

Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Foccacia z rozmarynem i oliwą
Foccacia z rozmarynem
Koszt przygotowania dania
4.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
392 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
89

Foccacia z rozmarynem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o foccaci z rozmarynem

Pyszna focaccia z rozmarynem to doskonały pomysł na włoskie przekąski z piekarnika, które idealnie sprawdzą się na imprezę czy spotkanie z rodziną. Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta drożdżowego z oliwą z oliwek i rozmarynem jest pyszne. Przystawka może być przygotowana z wymieniowych składników, ale oczywiście możesz wzbogacić ją o inne wedle uznania. Foccacia jest dobra także z pomidorkami, oliwkami czy czerwoną cebulą. Idealnie sprawdzi się również na wieczór w stylu włoskim.

Jak zrobić foccaccię z rozmarynem? Przepis na pierwszy rzut oka wydaje się skompilowany, natomiast wykonanie jej należy do prostych przepisów. Na początek należy zrobić rozczyn z ciepłej wody, drożdży i cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy także wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy dodatkowo 200 ml wody oraz 50 ml oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy na gładką masę ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki do pieczenia. Pozostałą oliwą polewamy dłonie i ugniatamy ciasto tak, aby było płaskie i posypujemy je rozmarynem. Ciasto w blaszce odkładamy ponownie na 60 minut. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na foccacię z rozmarynem nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z rozmarynu, który posiada wiele właściwości zdrowotnych. Znamy go głównie jako przyprawę, natomiast pozyskiwany z niego olejek ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim olejek z rozmarynu wpływa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe oraz wzmacnia naszą odporność. Rozmaryn polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę, co potwierdza wiele badań naukowych. Dowiedziono, że olejek z rozmarynu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia również pracę układu trawiennego, uśmierza ból żołądka oraz przyśpiesza redukcję masy ciała. Ponadto chroni nasze serce oraz dba o prawidłowy wzrok.

Pomysł na foccacię idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Ten przepis to pomysł na łatwe i smaczne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Włoska przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ten prosty przepis na dobre przekąski na pewno ułatwi Ci ich wykonanie.

Wartości odżywcze foccaci z rozmarynem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
392.28 kcal
392.28 kcal
Białko
7.41 g
7.41 g
Fenyloalanina
0.35 mg
0.35 mg

Węglowodany w foccaci z rozmarynem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
65.44 g
65.44 g
Węglowodany przyswajalne
63.39 g
63.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.06 g
2.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.70 g
10.70 g
Tłuszcze nasycone
2.03 g
2.03 g
Tłuszcze nienasycone
8.67 g
8.67 g
Tłuszcze jednonasycone
7.32 g
7.32 g
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
1.34 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na foccacie z rozmarynem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.01 mg
0.01 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.43 mg
1.43 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.88 mg
0.88 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.45 mg
Niacyna
6.57 mg
6.57 mg
Foliany
216.80 µg (mcg)
216.80 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na foccacie z rozmarynem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
4.30 mg
4.30 mg
Potas
135.43 mg
135.43 mg
Wapń
13.13 mg
13.13 mg
Fosfor
97.21 mg
97.21 mg
Magnez
16.39 mg
16.39 mg
Żelazo
6.32 mg
6.32 mg
Cynk
1.33 mg
1.33 mg
Miedź
0.13 mg
0.13 mg
Mangan
0.53 mg
0.53 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny foccaci z rozmarynem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w foccaci z rozmarynem

Lista alergenów dla foccaci z rozmarynem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania foccaci z rozmarynem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
60 ml
6 łyżek
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
23.30
Jak oceniasz przepis na foccacie z rozmarynem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób