Focaccia z serem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 i 3/4 szklanki (400 g)
- Oliwa z oliwek - 8 łyżek (80 ml)
- Drożdże świeże (25 g)
- Ser Mozzarella - 2 kulki (250 g)
Przepis na focaccię z serem krok po kroku
Drożdże wymieszaj w szklance ciepłej wody.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i 4 łyżki oliwy.
Ręcznie wyrabiaj ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, rozpłaszcz dłonią.
Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż większy placek i układaj plastry sera.
Posyp przyprawami i przykryj drugim plaskiem.
Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 minut.
Więcej informacji na temat focacci z serem
Focaccia z serem to pyszna włoska przekąska, która sprawdzi się na imprezę w gronie rodziny lub przyjaciół. Domowa, dobra focaccia jest w zasięgu możliwości każdego, przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników, bez specjalnego sprzętu, nie potrzebujesz też większych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić focaccię z serem? Potrzebne Ci będą drożdże świeże lub suszone instant, ciepła woda, sól, oliwa z oliwek, ser mozzarella i przyprawy. Zamiast mozzarelli możesz też wykorzystać dowolny inny ser, a jeśli zależy Ci na lżejszej, mniej kalorycznej wersji, użyj mozzarelli w wersji light. Z przypraw najlepiej sprawdzą się śródziemnomorskie, włoskie przyprawy: bazylia, oregano, świeże lub suszone. Możesz też wzbogacić ją o inne składniki, na przykład oliwki, świeże lub suszone pomidory, czy mielone mięso. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. Pamiętaj, że powinno ono wyrastać minimum godzinę, dlatego focacci nie można zaliczyć do przekąski, którą przygotujesz w ostatniej chwili. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wystarczy podzielić na dwie części, przełożyć serem, posypać przyprawami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-30 minut. Jak widzisz, przepis na focaccię z serem nie jest skomplikowany i bez problemu sobie z nim poradzisz. Z naszym przepisem przygotujesz pyszną przekąskę na każdą imprezę, która zachwyci wszystkich miłośników prawdziwej włoskiej kuchni i nie tylko.
Alergeny w focacci z serem
Lista alergenów dla focacci z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze focacci z serem
Aby zmniejszyć kaloryczność można wybrać mozzarellę w wersji light.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.