Focaccia z serem

Opublikowano: 28.02.2022 r., 16:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Włoski chleb focaccia z serem
Focaccia z serem
Focaccia z serem to pyszna włoska przekąska, która sprawdzi się na każdą imprezę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
738 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 i 3/4 szklanki (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 8 łyżek (80 ml)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Ser Mozzarella - 2 kulki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, miska, blacha

Przepis na focaccię z serem krok po kroku

Drożdże wymieszaj w szklance ciepłej wody.

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i 4 łyżki oliwy.

Ręcznie wyrabiaj ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, rozpłaszcz dłonią.

Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż większy placek i układaj plastry sera.

Posyp przyprawami i przykryj drugim plaskiem.

Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 minut.

Jak oceniasz przepis na focaccię z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat focacci z serem

Focaccia z serem to pyszna włoska przekąska, która sprawdzi się na imprezę w gronie rodziny lub przyjaciół. Domowa, dobra focaccia jest w zasięgu możliwości każdego, przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników, bez specjalnego sprzętu, nie potrzebujesz też większych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić focaccię z serem? Potrzebne Ci będą drożdże świeże lub suszone instant, ciepła woda, sól, oliwa z oliwek, ser mozzarella i przyprawy. Zamiast mozzarelli możesz też wykorzystać dowolny inny ser, a jeśli zależy Ci na lżejszej, mniej kalorycznej wersji, użyj mozzarelli w wersji light. Z przypraw najlepiej sprawdzą się śródziemnomorskie, włoskie przyprawy: bazylia, oregano, świeże lub suszone. Możesz też wzbogacić ją o inne składniki, na przykład oliwki, świeże lub suszone pomidory, czy mielone mięso. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. Pamiętaj, że powinno ono wyrastać minimum godzinę, dlatego focacci nie można zaliczyć do przekąski, którą przygotujesz w ostatniej chwili. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wystarczy podzielić na dwie części, przełożyć serem, posypać przyprawami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-30 minut. Jak widzisz, przepis na focaccię z serem nie jest skomplikowany i bez problemu sobie z nim poradzisz. Z naszym przepisem przygotujesz pyszną przekąskę na każdą imprezę, która zachwyci wszystkich miłośników prawdziwej włoskiej kuchni i nie tylko.

Alergeny w focacci z serem

Lista alergenów dla focacci z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze focacci z serem

na 100g gotowej potrawy

Aby zmniejszyć kaloryczność można wybrać mozzarellę w wersji light.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
388.47
738.09
Białko (g)
15.20
28.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
39.96
75.93
Węglowodany przyswajalne (g)
39.70
75.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
18.86
35.84
Tłuszcze nasycone (g)
7.55
14.35
Tłuszcze nienasycone (g)
11.31
21.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Tiamina (mg)
0.58
1.09
Ryboflawina (mg)
0.36
0.69
Niacyna (mg)
3.92
7.44
Foliany (µg (mcg))
105.13
199.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
163.72
311.07
Potas (mg)
112.46
213.67
Wapń (mg)
178.02
338.24
Fosfor (mg)
194.04
368.68
Magnez (mg)
26.97
51.24
Żelazo (mg)
3.25
6.18
Cynk (mg)
1.86
3.53
Miedź (mg)
0.11
0.21
Mangan (mg)
0.41
0.79
Szacunkowy indeks glikemiczny focacci z serem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania focacci z serem

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 i 3/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Oliwa z oliwek
80 ml
8 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 ml
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Ser Mozzarella
250 g
2 kulki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Koszt składników
33.00