Przepis na foccacię z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blacha do pieczenia 20x30 cm, thermomix, kopystka (thermomix)

Wszystkie składniki oprócz pomidorków umieść w naczyniu Thermomixa.

Wymieszaj przez 10 sekund / obroty 6.

Następnie wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.

Z pomocą kopystki przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Delikatnie rozciągnij do wielkości blachy, tak by ciasto miało około 2 cm grubości.

Palcami zrób wgłębienia. Ułóż na wierzchu przekrojone na pół pomidorki. Skrop oliwą i posyp ziołami oraz solą gruboziarnistą.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Piecz przez 30 minut.

Następnie zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz przez 20 minut.

Focaccia Thermomix pokrojona na kawałki i ułożona na drewnianej desce.
Focaccia Thermomix
Koszt przygotowania dania
6.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1924 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Focaccia Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o focacci z Thermomixa

Focaccia to dobra, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które świetnie sprawdzi się jako pyszna, włoska przekąska do grilla. Wraz z różnymi regionami Włoch można spotkać różne rodzaje przepisu na ten wypiek. Rozróżnić można ciasto suche podawane z solą lub pulchne z dodatkiem ziół, pomidorków koktajlowych lub oliwek. Jej przygotowanie przypomina przyrządzanie ciasta na pizzę. W bardziej zaawansowanych przepisach różni się on czasem wyrastania nawet do kilku godzin. Nasz przepis na focaccię z Thermomixa wymaga tylko dwóch godzin wyrastania.

Zacznijmy od przygotowania ciasta. Sami przekonacie się, że przepis na focaccię z Thermomixa jest prosty w wykonaniu. W naczyniu Thermomixa umieść oliwę z oliwek, mąkę, cukier, pokruszone świeże drożdże, odrobinę soli oraz mleko. Wszystko wymieszaj, a później wyrabiaj przez 2 minuty. Przełóż do miski z pomocą kopystki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz wystarczy już tylko przełożyć na blachę i delikatnie rozprowadzić z pomocą palców by miało około 2 cm grubości. Teraz zrób dodatkowe wgłębienia palcami i ułóż na wierzchu przekrojone na pół pomidorki. Wierzch skrop oliwą, dodaj zioła (świeże lub suszone). Warto dodatkowo posypać całość solą gruboziarnistą. Teraz wystarczy całość upiec przez 30 minut w 50 stopniach, po czym zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Gotową, wystudzoną focaccię pokrój na małe prostokąty i podawaj. Chociaż we Włoszech podaje się ją na ciepło, to nawet w wystudzonym wydaniu jest naprawdę przepyszna.

Wiecie już jak zrobić focaccię w Thermomixie. Ja ten prosty przepis często wykorzystuję, przygotowując przekąski na spotkania ze znajomymi. Ta smaczna focaccia Thermomix świetnie pasuje do dań z grilla.

Jeśli potrzebna Ci łatwa i szybka w wykonaniu przekąska to koniecznie wypróbuj ten przepis na focaccię z Thermomixa.

Wartości odżywcze focaccie z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(825g)
Energia (kalorie)
233.27 kcal
1924.50 kcal
Białko
7.37 g
60.83 g

Węglowodany w focacci z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(825g)
Węglowodany
33.94 g
280.01 g
Węglowodany przyswajalne
33.57 g
276.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(825g)
Tłuszcz
7.80 g
64.38 g
Tłuszcze nasycone
2.46 g
20.30 g
Tłuszcze nienasycone
5.34 g
44.07 g

Witaminy w przepisie na foccacię z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(825g)
Witamina B6
0.07 mg
0.61 mg
Tiamina
0.46 mg
3.82 mg
Ryboflawina
0.25 mg
2.09 mg
Niacyna
3.15 mg
25.96 mg
Foliany
78.52 µg (mcg)
647.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na foccacię z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(825g)
Sód
249.52 mg
2058.55 mg
Potas
153.47 mg
1266.15 mg
Wapń
47.71 mg
393.60 mg
Fosfor
93.68 mg
772.90 mg
Magnez
21.60 mg
178.20 mg
Żelazo
2.50 mg
20.62 mg
Cynk
0.79 mg
6.49 mg
Miedź
0.09 mg
0.78 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny focaccie z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w focacci z Thermomixa

Lista alergenów dla focaccie z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania focaccie z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 550
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na foccacię z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób