Focaccia Thermomix
- Sól (5 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Mąka pszenna typ 550 (350 g)
- Cukier (5 g)
- Drożdże świeże (15 g)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Pomidory koktajlowe (150 g)
Przepis na foccacię z thermomixa krok po kroku
Wszystkie składniki oprócz pomidorków umieść w naczyniu Thermomixa.
Wymieszaj przez 10 sekund / obroty 6.
Następnie wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.
Z pomocą kopystki przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Delikatnie rozciągnij do wielkości blachy, tak by ciasto miało około 2 cm grubości.
Palcami zrób wgłębienia. Ułóż na wierzchu przekrojone na pół pomidorki. Skrop oliwą i posyp ziołami oraz solą gruboziarnistą.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Piecz przez 30 minut.
Następnie zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz przez 20 minut.
Więcej informacji na temat focaccie z thermomixa
Focaccia to dobra, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które świetnie sprawdzi się jako pyszna, włoska przekąska do grilla. Wraz z różnymi regionami Włoch można spotkać różne rodzaje przepisu na ten wypiek. Rozróżnić można ciasto suche podawane z solą lub pulchne z dodatkiem ziół, pomidorków koktajlowych lub oliwek. Jej przygotowanie przypomina przyrządzanie ciasta na pizzę. W bardziej zaawansowanych przepisach różni się on czasem wyrastania nawet do kilku godzin. Nasz przepis na focaccię z Thermomixa wymaga tylko dwóch godzin wyrastania.
Zacznijmy od przygotowania ciasta. Sami przekonacie się, że przepis na focaccię z Thermomixa jest prosty w wykonaniu. W naczyniu Thermomixa umieść oliwę z oliwek, mąkę, cukier, pokruszone świeże drożdże, odrobinę soli oraz mleko. Wszystko wymieszaj, a później wyrabiaj przez 2 minuty. Przełóż do miski z pomocą kopystki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz wystarczy już tylko przełożyć na blachę i delikatnie rozprowadzić z pomocą palców by miało około 2 cm grubości. Teraz zrób dodatkowe wgłębienia palcami i ułóż na wierzchu przekrojone na pół pomidorki. Wierzch skrop oliwą, dodaj zioła (świeże lub suszone). Warto dodatkowo posypać całość solą gruboziarnistą. Teraz wystarczy całość upiec przez 30 minut w 50 stopniach, po czym zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Gotową, wystudzoną focaccię pokrój na małe prostokąty i podawaj. Chociaż we Włoszech podaje się ją na ciepło, to nawet w wystudzonym wydaniu jest naprawdę przepyszna.
Wiecie już jak zrobić focaccię w Thermomixie. Ja ten prosty przepis często wykorzystuję, przygotowując przekąski na spotkania ze znajomymi. Ta smaczna focaccia Thermomix świetnie pasuje do dań z grilla.
Jeśli potrzebna Ci łatwa i szybka w wykonaniu przekąska to koniecznie wypróbuj ten przepis na focaccię z Thermomixa.
Alergeny w focacci z thermomixa
Lista alergenów dla focaccie z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze focaccie z thermomixa
Zawartość węglowodanów w diecie powinno wynosić około 60%. Dobrym źródłem tego składnika może być właśnie takie domowe, drożdżowe pieczywo.
Energia i białka
(825g)
Węglowodany
(825g)
Tłuszcze
(825g)
Witaminy
(825g)
Składniki mineralne
(825g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.