Focaccia Thermomix

Opublikowano: 17.03.2022 r., 10:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Focaccia pokrojona na kawałki
Focaccia Thermomix
Focaccia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis na włoskie pieczywo z Thermomixa, które idealnie sprawdzi się jako dodatek nie tylko na grilla.
Przygotowanie 250 min
Pieczenie 50 min
1924 kcal
Kcal w porcji
825 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Sól (5 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (350 g)
  • Cukier (5 g)
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blacha do pieczenia 20x30 cm, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na foccacię z thermomixa krok po kroku

Wszystkie składniki oprócz pomidorków umieść w naczyniu Thermomixa.

Wymieszaj przez 10 sekund / obroty 6.

Następnie wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.

Z pomocą kopystki przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Delikatnie rozciągnij do wielkości blachy, tak by ciasto miało około 2 cm grubości.

Palcami zrób wgłębienia. Ułóż na wierzchu przekrojone na pół pomidorki. Skrop oliwą i posyp ziołami oraz solą gruboziarnistą.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Piecz przez 30 minut.

Następnie zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na foccacię z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat focaccie z thermomixa

Focaccia to dobra, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które świetnie sprawdzi się jako pyszna, włoska przekąska do grilla. Wraz z różnymi regionami Włoch można spotkać różne rodzaje przepisu na ten wypiek. Rozróżnić można ciasto suche podawane z solą lub pulchne z dodatkiem ziół, pomidorków koktajlowych lub oliwek. Jej przygotowanie przypomina przyrządzanie ciasta na pizzę. W bardziej zaawansowanych przepisach różni się on czasem wyrastania nawet do kilku godzin. Nasz przepis na focaccię z Thermomixa wymaga tylko dwóch godzin wyrastania.

Zacznijmy od przygotowania ciasta. Sami przekonacie się, że przepis na focaccię z Thermomixa jest prosty w wykonaniu. W naczyniu Thermomixa umieść oliwę z oliwek, mąkę, cukier, pokruszone świeże drożdże, odrobinę soli oraz mleko. Wszystko wymieszaj, a później wyrabiaj przez 2 minuty. Przełóż do miski z pomocą kopystki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz wystarczy już tylko przełożyć na blachę i delikatnie rozprowadzić z pomocą palców by miało około 2 cm grubości. Teraz zrób dodatkowe wgłębienia palcami i ułóż na wierzchu przekrojone na pół pomidorki. Wierzch skrop oliwą, dodaj zioła (świeże lub suszone). Warto dodatkowo posypać całość solą gruboziarnistą. Teraz wystarczy całość upiec przez 30 minut w 50 stopniach, po czym zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Gotową, wystudzoną focaccię pokrój na małe prostokąty i podawaj. Chociaż we Włoszech podaje się ją na ciepło, to nawet w wystudzonym wydaniu jest naprawdę przepyszna.

Wiecie już jak zrobić focaccię w Thermomixie. Ja ten prosty przepis często wykorzystuję, przygotowując przekąski na spotkania ze znajomymi. Ta smaczna focaccia Thermomix świetnie pasuje do dań z grilla.

Jeśli potrzebna Ci łatwa i szybka w wykonaniu przekąska to koniecznie wypróbuj ten przepis na focaccię z Thermomixa.

Alergeny w focacci z thermomixa

Lista alergenów dla focaccie z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze focaccie z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Zawartość węglowodanów w diecie powinno wynosić około 60%. Dobrym źródłem tego składnika może być właśnie takie domowe, drożdżowe pieczywo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(825g)
Energia (kcal)
233.27
1924.50
Białko (g)
7.37
60.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(825g)
Węglowodany (g)
33.94
280.01
Węglowodany przyswajalne (g)
33.57
276.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(825g)
Tłuszcz (g)
7.80
64.38
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
20.30
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
44.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(825g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.61
Tiamina (mg)
0.46
3.82
Ryboflawina (mg)
0.25
2.09
Niacyna (mg)
3.15
25.96
Foliany (µg (mcg))
78.52
647.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(825g)
Sód (mg)
249.52
2058.55
Potas (mg)
153.47
1266.15
Wapń (mg)
47.71
393.60
Fosfor (mg)
93.68
772.90
Magnez (mg)
21.60
178.20
Żelazo (mg)
2.50
20.62
Cynk (mg)
0.79
6.49
Miedź (mg)
0.09
0.78
Szacunkowy indeks glikemiczny focaccie z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania focaccie z thermomixa

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 550
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
35.00