Fluffy pancakes

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pancakes z syropem i owocami
Fluffy pancakes
Fluffy pancakes to nieco zmodyfikowana wersja tych tradycyjnych amerykańskich placuszków, które ze względu na nieco inne przygotowanie stają się bardzo puszyste.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
550 kcal
Kcal w porcji
224 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cukier (15 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na fluffy pancakes krok po kroku

Białka i żółtka oddziel do osobnych miseczek.

Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i mleko. Wrzuć żółtka, całość dokładnie wymieszaj.

Białka ubij osobno na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z pozostałymi składnikami.

Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej, tak by ciasto się nie przyklejało do powierzchni

Dużą łyżką nakładaj porcję ciasta i formuj małe placuszki na patelni. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, tak by były rumiane, jednak nieprzypalone.

Podawaj posypane cukrem pudrem i z ulubionymi owocami.

Jak oceniasz przepis na fluffy pancakes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat fluffy pancakes

Fluffy pancakes to nieco zmodyfikowana wersja tych tradycyjnych amerykańskich placuszków, które ze względu na nieco inne przygotowanie stają się bardzo puszyste.

Przepis na fluffy pancakes to doskonały pomysł na pyszne śniadanie. Ich wspaniałą puszystość uzyskuje się poprzez ubicie piany z białek. To dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Pancakes to przepyszne i mięciutkie placuszki, kojarzone głównie z kuchnią amerykańską. Pojawiają się często jako element śniadania bohaterów najpopularniejszych filmów wyprodukowanych w USA. Dlatego bardzo dużo osób wie, jak wyglądają. Są naprawdę pyszne, a co lepsze, robi się je bardzo łatwo. Wystarczy kilka podstawowych produktów i dobra patelnia, by stworzyć te smaczne i słodkie placuszki. Składniki, których używa się do wykonania, znajdują się w większości w domowej spiżarni. To wszystko sprawia też, że placuszki są naprawdę tanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fluffy pancakes, by były smaczne, pulchne i szybkie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To najlepsze śniadaniowe placuszki. Te naleśniki, są bardzo słodkie w smaku i przyjemnie pachną. Ciasto jest niezwykle, miękkie i puszyste. Świetnie komponują się ze słodkimi owocami. Choć tradycyjnie pankejksy amerykańskie podawane są z syropem klonowy, który w Stanach jest produktem bardzo popularnym, to nie jest to jedyny sposób na ich zjadanie. Można je udekorować masłem orzechowym, roztopioną czekoladą lub jogurtem naturalnym z dodatkiem cynamonu. Świetnie pasują do nich owoce jagodowe, które wspaniale przełamują ich słodycz. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciasto dobrze się łączy i pięknie rośnie. W przepisie użyte zostało jedno jajko, jednak można dodać więcej, jeżeli chce się, by placuszki były jeszcze bardziej odżywcze. Choć mają dość wysoki indeks glikemiczny, to osoby z cukrzycą również mogą je jeść, najważniejsze jest odpowiednie zbilansowanie całości dania. Kiedy doda się do placuszków jogurtu naturalnego i odrobiny orzechów, to ich ładunek glikemiczny będzie niższy, dzięki czemu spokojnie będą się nadawały na posiłek dla diabetyka.

Alergeny w fluffy pancakes

Lista alergenów dla fluffy pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze fluffy pancakes

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(224g)
Energia (kcal)
245.95
550.93
Białko (g)
10.34
23.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(224g)
Węglowodany (g)
45.75
102.47
Węglowodany przyswajalne (g)
45.71
102.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(224g)
Tłuszcz (g)
2.61
5.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.81
1.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(224g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.20
Tiamina (mg)
0.55
1.22
Ryboflawina (mg)
0.34
0.76
Niacyna (mg)
3.66
8.20
Foliany (µg (mcg))
88.28
197.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(224g)
Sód (mg)
31.28
70.07
Potas (mg)
309.15
692.50
Wapń (mg)
128.59
288.04
Fosfor (mg)
242.20
542.53
Magnez (mg)
25.09
56.21
Żelazo (mg)
3.42
7.66
Cynk (mg)
0.87
1.96
Miedź (mg)
0.11
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny fluffy pancakes 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fluffy pancakes

Koszt składników
14.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
8 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
14.60