Flan de huevo

Opublikowano: 03.08.2023 r., 12:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser flan de huevo na talerzyku
Flan de huevo
Flan de huevo to hiszpański deser przygotowywany na bazie jaj, mleka oraz cukru. Deser świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
179 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, drewniana łyżka, okrągła kokilka średnica 10 cm, trzepaczka do jajek

Przepis na flan de huevo krok po kroku

Na palniku na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Następnie na patelnię dodaj cukier puder oraz 3 łyżki stołowe wody. Składniki pozostaw na średnim ogniu, do momentu utworzenia się bąbelków.

Następnie karmel przemieszaj drewnianą łyżką, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania miodowego koloru.

Karmel odstaw do ostygnięcia na chwilę i wysmaruj nim ścianki oraz dno kokilek. Karmel pozostaw do ostygnięcia w kokilkach.

Do miski wybij jajka, dodaj do nich żółtka, cukier oraz mleko. Składniki ubij przy pomocy trzepaczki do uzyskania kremowej masy z niewielką ilością piany.

Do piekarnika wstaw większe naczynie żaroodporne wypełnione wodą i zagotuj ją w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Ubity krem z jajek przelej do kokilek z karmelem.

Deser wstaw do zagotowanej wody w piekarniku i piecz przez około 60 minut w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia do naczynia dolej wrzącą wodę, jeśli wyparuje jej za dużo.

Flan de huevo podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na flan de huevo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat flan de huevo

Flan de huevo to hiszpański deser przygotowywany na bazie jaj, mleka oraz cukru. Deser charakteryzuje się kremową oraz galaretowatą konsystencją. Hiszpańskie słodkości to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Warto go przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne. Przepis na flan de huevo jest dość prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, żółtka jaj, cukier, mleko, cukier puder oraz sok z cytryny.

A jak zrobić flan de huevo? Z cukru pudru oraz odrobiny wody przygotuj karmel, odstaw do ostygnięcia na chwilę i wysmaruj nim ścianki oraz dno kokilek. Karmel pozostaw do ostygnięcia w kokilkach. Do miski wybij jajka, dodaj do nich żółtka, cukier oraz mleko. Składniki ubij przy pomocy trzepaczki do uzyskania kremowej masy z niewielką ilością piany. Do piekarnika wstaw większe naczynie żaroodporne wypełnione wodą i zagotuj ją w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ubity krem z jajek przelej do kokilek z karmelem. Deser wstaw do zagotowanej wody w piekarniku i piecz przez około 60 minut w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia do naczynia dolej wrzącą wodę, jeśli wyparuje jej za dużo. Flan de huevo podawaj na ciepło.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych. Są przede wszystkim źródłem białka, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując wiesz już jak się robi smaczny flan de huevo. Deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Flan de huevo warto przygotować jako słodki poczęstunek podczas spotkań ze znajomymi lub z rodziną. Produkty niezbędne do przygotowania hiszpańskiego deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w flan de huevo

Lista alergenów dla flan de huevo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze flan de huevo

na 100g gotowej potrawy

Flan de huevo to pyszny deser z jajek i mleka. Produkty te stanowią dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
149.34
179.21
Białko (g)
5.21
6.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
19.42
23.30
Węglowodany przyswajalne (g)
19.42
23.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.83
7.00
Tłuszcze nasycone (g)
3.05
3.66
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
3.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.05
2.46
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.88
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
162.41
194.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
77.83
93.40
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
0.76
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.46
1.75
Witamina E (mg)
0.42
0.51
Retinol (µg (mcg))
76.25
91.50
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.20
0.24
Niacyna (mg)
0.08
0.10
Foliany (µg (mcg))
20.47
24.56
Beta karoten (µg (mcg))
12.80
15.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
46.91
56.30
Potas (mg)
120.45
144.53
Wapń (mg)
94.87
113.85
Fosfor (mg)
125.68
150.82
Magnez (mg)
9.38
11.25
Żelazo (mg)
0.51
0.61
Cynk (mg)
0.65
0.78
Miedź (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny flan de huevo 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flan de huevo

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
19.00