Flan de huevo
- Jajko (3 szt.)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (150 g)
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na flan de huevo krok po kroku
Na palniku na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Następnie na patelnię dodaj cukier puder oraz 3 łyżki stołowe wody. Składniki pozostaw na średnim ogniu, do momentu utworzenia się bąbelków.
Następnie karmel przemieszaj drewnianą łyżką, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania miodowego koloru.
Karmel odstaw do ostygnięcia na chwilę i wysmaruj nim ścianki oraz dno kokilek. Karmel pozostaw do ostygnięcia w kokilkach.
Do miski wybij jajka, dodaj do nich żółtka, cukier oraz mleko. Składniki ubij przy pomocy trzepaczki do uzyskania kremowej masy z niewielką ilością piany.
Do piekarnika wstaw większe naczynie żaroodporne wypełnione wodą i zagotuj ją w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Ubity krem z jajek przelej do kokilek z karmelem.
Deser wstaw do zagotowanej wody w piekarniku i piecz przez około 60 minut w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia do naczynia dolej wrzącą wodę, jeśli wyparuje jej za dużo.
Flan de huevo podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat flan de huevo
Flan de huevo to hiszpański deser przygotowywany na bazie jaj, mleka oraz cukru. Deser charakteryzuje się kremową oraz galaretowatą konsystencją. Hiszpańskie słodkości to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Warto go przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne. Przepis na flan de huevo jest dość prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, żółtka jaj, cukier, mleko, cukier puder oraz sok z cytryny.
A jak zrobić flan de huevo? Z cukru pudru oraz odrobiny wody przygotuj karmel, odstaw do ostygnięcia na chwilę i wysmaruj nim ścianki oraz dno kokilek. Karmel pozostaw do ostygnięcia w kokilkach. Do miski wybij jajka, dodaj do nich żółtka, cukier oraz mleko. Składniki ubij przy pomocy trzepaczki do uzyskania kremowej masy z niewielką ilością piany. Do piekarnika wstaw większe naczynie żaroodporne wypełnione wodą i zagotuj ją w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ubity krem z jajek przelej do kokilek z karmelem. Deser wstaw do zagotowanej wody w piekarniku i piecz przez około 60 minut w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia do naczynia dolej wrzącą wodę, jeśli wyparuje jej za dużo. Flan de huevo podawaj na ciepło.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych. Są przede wszystkim źródłem białka, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Podsumowując wiesz już jak się robi smaczny flan de huevo. Deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Flan de huevo warto przygotować jako słodki poczęstunek podczas spotkań ze znajomymi lub z rodziną. Produkty niezbędne do przygotowania hiszpańskiego deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w flan de huevo
Lista alergenów dla flan de huevo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze flan de huevo
Flan de huevo to pyszny deser z jajek i mleka. Produkty te stanowią dobre źródło białka.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.