Przepis na flammkuchen krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej rzepakowy i drożdże.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Boczek pokrój w kostkę.

Na patelni podsmaż boczek.

Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Posmaruj śmietaną i wyłóż na nią cebulę z boczkiem.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Pizzę pokrój na kawałki i podawaj na drewnianej desce.

Flammkuchen podane na drewnianej podkładce.
Flammkuchen
Koszt przygotowania dania
15.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
710 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Flammkuchen - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o flammkuchen

Flammkuchen to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Podpłomyk z ciasta chlebowego przypomina nieco w smaku pizzę. Ciasto jest bardzo chrupiące i można je podawać z wieloma różnymi dodatkami. Przepis na flammkuchen jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cebula, boczek, olej rzepakowy, natka pietruszki, śmietana kwaśna, sól.

Jak zrobić flammkuchen? Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej rzepakowy i drożdże. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek. Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj śmietaną i wyłóż na nią cebulę z boczkiem. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Pizzę pokrój na kawałki i podawaj na drewnianej desce.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując tradycyjna pizza na bazie ciasta chlebowego przygotowana w domu jest idealna jako przekąska dla całej rodziny. Tradycyjne ciasto z cebulą i boczkiem jest bardzo chrupiące i można je przygotować także z innymi dodatkami. Tarta doskonale sprawdzi się jako szybkie danie na imprezę ze znajomymi. Podpłomyk przygotowany z domu jest idealny na kolację. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień.

Wartości odżywcze flammkuchen

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
315.79 kcal
710.54 kcal
Białko
14.59 g
32.83 g

Węglowodany w flammkuchen

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
34.73 g
78.15 g
Węglowodany przyswajalne
34.09 g
76.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
13.16 g
29.61 g
Tłuszcze nasycone
5.67 g
12.76 g
Tłuszcze nienasycone
7.49 g
16.85 g

Witaminy w przepisie na flammkuchen

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.20 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.67 mg
1.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.62 mg
12.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
95.66 µg (mcg)
215.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na flammkuchen

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
373.86 mg
841.18 mg
Potas
226.23 mg
509.01 mg
Wapń
30.90 mg
69.53 mg
Fosfor
161.09 mg
362.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.96 mg
60.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.82 mg
6.35 mg
Cynk
1.31 mg
2.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flammkuchen 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flammkuchen

Lista alergenów dla flammkuchen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania flammkuchen

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Śmietana 18%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
29.20
Jak oceniasz przepis na flammkuchen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób