Flammkuchen

Opublikowano: 14.07.2022 r., 9:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny Flammkuchen na desce
Flammkuchen
Flammkuchen to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Podpłomyk nieco przypominający pizzę podawać można z wieloma różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
710 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Drożdże suche (10 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Śmietana 18% (120 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Przepis na flammkuchen krok po kroku

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej rzepakowy i drożdże.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Boczek pokrój w kostkę.

Na patelni podsmaż boczek.

Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Posmaruj śmietaną i wyłóż na nią cebulę z boczkiem.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Pizzę pokrój na kawałki i podawaj na drewnianej desce.

Jak oceniasz przepis na flammkuchen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat flammkuchen

Flammkuchen to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Podpłomyk z ciasta chlebowego przypomina nieco w smaku pizzę. Ciasto jest bardzo chrupiące i można je podawać z wieloma różnymi dodatkami. Przepis na flammkuchen jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cebula, boczek, olej rzepakowy, natka pietruszki, śmietana kwaśna, sól.

Jak zrobić flammkuchen? Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej rzepakowy i drożdże. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek. Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj śmietaną i wyłóż na nią cebulę z boczkiem. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Pizzę pokrój na kawałki i podawaj na drewnianej desce.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując tradycyjna pizza na bazie ciasta chlebowego przygotowana w domu jest idealna jako przekąska dla całej rodziny. Tradycyjne ciasto z cebulą i boczkiem jest bardzo chrupiące i można je przygotować także z innymi dodatkami. Tarta doskonale sprawdzi się jako szybkie danie na imprezę ze znajomymi. Podpłomyk przygotowany z domu jest idealny na kolację. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień.

Alergeny w flammkuchen

Lista alergenów dla flammkuchen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze flammkuchen

na 100g gotowej potrawy

Flammkuchen to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto zawiera niską ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
315.79
710.54
Białko (g)
14.59
32.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
34.73
78.15
Węglowodany przyswajalne (g)
34.09
76.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
13.16
29.61
Tłuszcze nasycone (g)
5.67
12.76
Tłuszcze nienasycone (g)
7.49
16.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.67
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.62
12.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.66
215.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
373.86
841.18
Potas (mg)
226.23
509.01
Wapń (mg)
30.90
69.53
Fosfor (mg)
161.09
362.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.96
60.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.82
6.35
Cynk (mg)
1.31
2.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flammkuchen 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flammkuchen

Koszt składników
29.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Śmietana 18%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
29.20