Flaki z żołądków drobiowych

Opublikowano: 25.01.2022 r.
Żołądki drobiowe, udko kurczaka ze skórą, marchewka, cebula oraz seler korzeniowy to główni bohaterowie naszego przepisu na flaki z żołądków drobiowych. Te składniki zawierają wszystko, co potrzeba do stworzenia pysznej, aromatycznej zupy o bogatym smaku i wyjątkowej teksturze. Olej rzepakowy dodaje głębi, a chleb żytni razowy idealnie dopełnia całość.
Składniki dla 8 porcji:
- Żołądki drobiowe - 400 g
 - Udko kurczaka ze skórą - 500 g
 - Marchewka - 300 g (2 średnie sztuki)
 - Seler korzeniowy - 200 g (1 mała sztuka)
 - Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
 - Olej rzepakowy - 100 ml
 - Chleb żytni razowy - 600 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
 
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Żołądki drobiowe umieść w garnku, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 90 minut.
 - W drugim garnku umieść udka z kurczaka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej 2500 ml wody i gotuj przez około 45 minut.
 - Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę.
 - Dodaj warzywa do garnka.
 - Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno.
 - Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj na patelnię paprykę ostrą, majeranek i wymieszaj.
 - Dodaj cebulę do zupy.
 - Żołądki odcedź i pokrój w cienkie paski, dodaj do zupy.
 - Dopraw zupę solą, pieprzem i startym imbirem.
 - Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
 
Komentarz dietetyka
Flaki z żołądków drobiowych to danie zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest również dobrym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest stosunkowo niskokaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny