Flaki z żołądków drobiowych
- Żołądki drobiowe (400 g)
- Udko kurczaka ze skórą (500 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Chleb żytni razowy (600 g)
Przepis na flaki z żołądków drobiowych krok po kroku
Żołądki drobiowe umieść w garnku, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 90 minut.
W drugim garnku umieść udka z kurczaka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej 2500 ml wody i gotuj przez około 45 minut.
Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę.
Dodaj warzywa do garnka.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj na patelnię paprykę ostrą, majeranek i wymieszaj.
Dodaj cebulę do zupy.
Żołądki odcedź i pokrój w cienkie paski, dodaj do zupy.
Dopraw zupę solą, pieprzem i startym imbirem.
Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaków z żołądków drobiowych
Flaki z żołądków drobiowych to bardzo dobry pomysł na szybkie danie obiadowe. Flaczki z żołądków świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na flaki z żołądków drobiowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki drobiowe, udko drobiowe, marchewka, seler, cebula, czosnek, imbir, majeranek, papryka ostra, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić flaki z żołądków drobiowych? Żołądki drobiowe umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 90 minut. W drugim garnku umieść udka z kurczaka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez około 45 minut. Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do garnka. Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj na patelnię paprykę ostrą, majeranek i wymieszaj. Dodaj cebulę do zupy. Żołądki odcedź i pokrój w cienkie paski, dodaj do zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem i startym imbirem. Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Żołądki drobiowe to produkt zawierający bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Żołądki są tanie i często niedoceniane, przez zły sposób podania, który zniechęca do dalszego próbowania i przygotowywania potraw z tego składnika. Żołądki drobiowe zawierają także witaminy z gruby B oraz wapń i witaminę A. Marchew jest warzywem korzeniowym często dodawanym do wielu potraw. Marchew po ugotowaniu ma lekko słodki smak. Marchew jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest także bogata w beta-karoten, który jest składnikiem do syntezy witaminy A w naszym organizmie.
Podsumowując prosty przepis na żołądki przygotujesz bez większego problemu. Dobre flaczki z żołądków nie są szybkie do zrobienia, więc jeśli nie masz zbyt wiele czasu, dobrym pomysłem jest użycie szybkowaru, skróci czas gotowania o połowę. Zupa może być przechowywana w lodówce przez 2-3 dni. Możesz ją także zawekować w słoikach.
Alergeny w flakach z żołądków drobiowych
Lista alergenów dla flaków z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze flaków z żołądków drobiowych
Flaki z żołądków drobiowych to danie zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest również dobrym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest stosunkowo niskokaloryczne.
Energia i białka
(610g)
Węglowodany
(610g)
Tłuszcze
(610g)
Witaminy
(610g)
Składniki mineralne
(610g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.