Flaki z żołądków drobiowych

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaki drobiowe w białej misce.
Flaki z żołądków drobiowych
Flaki z żołądków drobiowych to doskonały pomysł na pyszną i bardzo aromatyczną zupę. Jeśli jesteś wielkim fanem flaczków ta zupa Ci zasmakuje. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
1140 kcal
Kcal w porcji
610 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żołądki drobiowe (400 g)
  • Udko kurczaka ze skórą (500 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Chleb żytni razowy (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na flaki z żołądków drobiowych krok po kroku

Żołądki drobiowe umieść w garnku, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 90 minut.

W drugim garnku umieść udka z kurczaka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej 2500 ml wody i gotuj przez około 45 minut.

Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę.

Dodaj warzywa do garnka.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj na patelnię paprykę ostrą, majeranek i wymieszaj.

Dodaj cebulę do zupy.

Żołądki odcedź i pokrój w cienkie paski, dodaj do zupy.

Dopraw zupę solą, pieprzem i startym imbirem.

Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na flaki z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat flaków z żołądków drobiowych

Flaki z żołądków drobiowych to bardzo dobry pomysł na szybkie danie obiadowe. Flaczki z żołądków świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na flaki z żołądków drobiowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki drobiowe, udko drobiowe, marchewka, seler, cebula, czosnek, imbir, majeranek, papryka ostra, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić flaki z żołądków drobiowych? Żołądki drobiowe umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 90 minut. W drugim garnku umieść udka z kurczaka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez około 45 minut. Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do garnka. Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj na patelnię paprykę ostrą, majeranek i wymieszaj. Dodaj cebulę do zupy. Żołądki odcedź i pokrój w cienkie paski, dodaj do zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem i startym imbirem. Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Żołądki drobiowe to produkt zawierający bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Żołądki są tanie i często niedoceniane, przez zły sposób podania, który zniechęca do dalszego próbowania i przygotowywania potraw z tego składnika. Żołądki drobiowe zawierają także witaminy z gruby B oraz wapń i witaminę A. Marchew jest warzywem korzeniowym często dodawanym do wielu potraw. Marchew po ugotowaniu ma lekko słodki smak. Marchew jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest także bogata w beta-karoten, który jest składnikiem do syntezy witaminy A w naszym organizmie.

Podsumowując prosty przepis na żołądki przygotujesz bez większego problemu. Dobre flaczki z żołądków nie są szybkie do zrobienia, więc jeśli nie masz zbyt wiele czasu, dobrym pomysłem jest użycie szybkowaru, skróci czas gotowania o połowę. Zupa może być przechowywana w lodówce przez 2-3 dni. Możesz ją także zawekować w słoikach.

Alergeny w flakach z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla flaków z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Wartości odżywcze flaków z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Flaki z żołądków drobiowych to danie zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest również dobrym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest stosunkowo niskokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(610g)
Energia (kcal)
186.96
1140.45
Białko (g)
8.72
53.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(610g)
Węglowodany (g)
15.24
92.98
Węglowodany przyswajalne (g)
13.08
79.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.16
13.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(610g)
Tłuszcz (g)
10.08
61.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
17.17
Tłuszcze nienasycone (g)
7.26
44.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.06
30.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.20
13.41
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.21
Brak danych dla: chleb żytni razowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.54
344.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(610g)
Witamina A (µg (mcg))
110.21
672.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.47
15.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.13
Witamina E (mg)
0.17
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.83
35.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.54
15.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.25
208.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1036.75
6324.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(610g)
Sód (mg)
198.21
1209.07
Potas (mg)
169.38
1033.19
Wapń (mg)
32.54
198.50
Fosfor (mg)
102.79
627.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.21
123.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
6.96
Cynk (mg)
0.98
5.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków z żołądków drobiowych 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków z żołądków drobiowych

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
400 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 400 g
Udko kurczaka ze skórą
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Chleb żytni razowy
600 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
50.50