Flaki z boczniaków
- Boczniaki (500 g)
- Cebula - 1 mała cebula (50 g)
- Marchewka - 1 średnia (50 g)
- Pietruszka - 1 mała (27 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (30 g)
- Por (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na flaki z boczniaków krok po kroku
W garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz kawałek pora. Delikatnie podsmaż.
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka i podsmaż.
Boczniaki umyj i pokrój w paseczki. Przełóż do garnka.
Dodaj liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, szczyptę imbiru, gałki muszkatołowej, sporą szczyptę pieprzu i soli.
Zalej wszystko 2 litrami wody lub bulionu warzywnego. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.
Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę majeranku.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaków z boczniaków
Flaki z boczniaków to wegańska alternatywa dla tradycyjnej, polskiej zupy. Flaki to tradycyjna, mięsna i gęsta zupa, która przygotowywana jest z cienko pokrojonych w paseczki fragmentów żołądka wołowego na rosole. Jednak nasza propozycja to flaczki wegetariańskie z boczniaków.
Jak zrobić flaki z boczniaka? Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Cienko pokrojone boczniaki zastępują żołądki. Zupę możesz przygotować z dodatkiem pieczarek oraz przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taki flaczki pomidorowe będą do złudzenia przypominać tradycyjną zupę. Boczniaki a la flaczki to nie tylko pyszna propozycja ale również bardzo zdrowa. Boczniaki są źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia ilość diecie jest bardzo ważna w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ich błonnik jest bogaty w beta-glukany, które przedłużają działanie hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi oraz cholesterolu. Boczniaki zawierają znaczące ilości glukozy, fruktozy, ksylozy i mannozy, jednak mimo to powinny je spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność. Grzyby są jednym z najcenniejszych, roślinnych źródeł witaminy D. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają pracę mózgu. Zawarty w nich potas pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: wapń, żelazo, fosfor, jod, selen i magnez. Ogromną zaletą wszystkich grzybów jest ich niska kaloryczność, a dodatkowo wysoka zawartość błonnika przyczyniają się do tego, że jest to produkt polecany w czasie redukcji masy ciała oraz w późniejszej jej utrzymaniu. Boczniaki posiadają silne właściwości przeciwzapalne, dodatkowo mają właściwości antynowotworowe, szczególnie w odniesieniu do nowotworu okrężnicy oraz silne właściwości przeciwutleniające ze względu na obecność likopenu, beta-karotenu i kwasu askorbinowego. Dzięki tym wszystkim właściwościom, grzyby powinno się spożywać regularnie.
Przepis na flaczki z boczniaka jest naprawdę łatwy w wykonaniu a zupę warto spożywać regularnie ze względu na bogactwo cennych składników odżywczych.
Alergeny w flakach z boczniaków
Lista alergenów dla flaków z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze flaków z boczniaków
Zdrowe i pyszne danie kuchni wegańskiej, które do swojej diety powinien włączyć każdy. Boczniaki są skarbnicą cennych składników odżywczych przez co, powinny być regularnie spożywane.
Energia i białka
(332g)
Węglowodany
(332g)
Tłuszcze
(332g)
Witaminy
(332g)
Składniki mineralne
(332g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.