Flaki wieprzowe
- Flaki (500 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion wołowy (1000 ml)
- Mąka pszenna typ 1850 - 3 łyżki (30 g)
Przepis na flaki wieprzowe krok po kroku
W garnku przygotuj bulion wołowy.
Dodaj oczyszczone flaki wieprzowe i gotuj do miękkości.
Dodaj pokrojone warzywa i gotuj jeszcze 30 minut do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
Odlej odrobinę ciepłego bulionu do szklanki i wymieszaj z mąką.
Powstałą zawiesiną wlej do garnka z daniem, gotuj około 10 minut i podawaj.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaków wieprzowych
Flaki wieprzowe to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj pokażę Ci jak ugotować flaki oraz przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaki wieprzowe. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.
Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, ta smaczna zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, bulionu najlepiej mięsnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki wołowe.
Zatem, jak zrobić flaki wieprzowe?
Do garnka wlej wodę i przygotuj bulion. Następnie dodaj umyte flaki i gotuj do miękkości. Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.
Tak przygotowaną zupę gotuj jeszcze 20 minut, w tym czasie przygotuj zawiesinę z mąki.
Wystarczy, że odlejesz odrobinę gorącego bulionu do szklanki i wymieszasz z odrobiną mąki. Powstałą zawiesinę wlej do garnka z flakami i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Nasze domowe flaki są gotowe, a zupa jest dobra do spożycia
Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie. Najlepiej sprawdzi się bulion mięsny, całe danie będzie niezwykle aromatyczne.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis
Skoro już wiesz, jak ugotować flaczki wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w flakach wieprzowych
Lista alergenów dla flaków wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
Wartości odżywcze flaków wieprzowych
Flaki najlepiej smakują podawane z pieczywem posmarowanym masłem.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.