Flaki po zamojsku
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
- Flaki (100 g)
- Łopatka wołowa (200 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (130 g)
- Pomidory w puszce (300 g)
- Ziemniaki późne - 2 duże sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na flaki po zamojsku krok po kroku
Flaki oczyść i pokrój.
Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.
Obierz marchew i pokrój w kostkę.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wieprzowe i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
Dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.
Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.
Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem pieczywa żytniego.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaków po zamojsku
Flaki po zamojsku to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę z flaczków cielęcych. Sprawdzony przepis na flaki z wołowiną pozwala na przygotowanie aromatycznej i sytej zupy. Smaczne flaki podawać można z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziemniaczanym puree. Przepis na flaki po zamojsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, flaki cielęce, łopatka wołowa, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy. Przyprawy użyte do przygotowania flaków doskonale podkręcają ich smak.
Jak zrobić flaki wołowe? Flaki oczyść i pokrój. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wieprzowe i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A. Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera także sporą ilość żelaza oraz innych składników mineralnych.
Podsumowując domowe flaki to bardzo intensywna w smaku zupa dla całej rodziny. Pyszne flaki przechowywać można w słoiku przez kilka tygodni. Najlepsze flaki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Tradycyjne danie kuchni polskiej jest bardzo popularne na weselach oraz innych uroczystościach rodzinnych.
Alergeny w flakach po zamojsku
Lista alergenów dla flaków po zamojsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze flaków po zamojsku
Flaki po zamojsku to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Posiadają one sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Flaki idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.