Flaczki z żołądków drobiowych

Opublikowano: 10.05.2022 r., 9:41 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z drobiowych żołądków
Flaczki z żołądków drobiowych
Poznaj przepis na tradycyjne polskie flaczki z żołądków drobiowych.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 100 min
764 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żołądki drobiowe (500 g)
  • Udko kurczaka ze skórą - 2 sztuki (400 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (45 g)
  • Cebula - 3 sztuki (300 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 łyżki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, papryka ostra, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na flaczki z żołądków drobiowych krok po kroku

Żołądki umyj, pokrój w paski i umieść w garnku. Dodaj udka z kurczaka i całość zalej ok. 2 litrami wody.

Dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu ok. 60 minut.

Po tym czasie wyjmij udka i odłóż na bok, a żołądku gotuj kolejne 40-50 minut aż zmiękną.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle.

Dodaj mąkę i wymieszaj, robiąc zasmażkę. Dodaj chochlę wody z garnka, wymieszaj, po czym wlej zasmażkę do zupy.

Mięso z udek oddziel od kości i pokrój w paski. Marchew i pietruszkę umyj i pokrój w paski lub kostkę. Dodaj do zupy.

Gotuj kolejne 10-15 minut, dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na flaczki z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat flaczków z żołądków drobiowych

Flaczki z żołądków drobiowych to pomysł na pyszne, tradycyjne, polskie danie, dobre na wiele różnych okazji. Choć obecnie flaczki serwowane są głównie na uroczystościach takich jak wesela, czy komunie, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby przygotować je samodzielnie na obiad w tygodniu, czy w weekend, bez specjalnej okazji. To danie, które wpada w gusta przede wszystkim starszym pokoleniom, którym flaczki kojarzą się z domową kuchnią. Na pewno zaciekawi jednak wszystkich, którzy lubią staropolską kuchnię i mięsne, wyraziste w smaku dania. Choć tradycyjnie flaczki przygotowuje się z żołądków wołowych, warto wypróbować również inne wersje, między innymi flaczki z kurczaka, czy z wieprzowiny. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić flaczki z żołądków drobiowych jesteś w odpowiednim miejscu – nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tej zupy potrzebne Ci będą żołądki drobiowe z kurczaka lub indyka, udka kurczaka ze skórą, marchew i pietruszka, sporo cebuli, czosnku oraz przypraw. Bardzo ważne jest aby przed rozpoczęciem gotowania dokładnie oczyścić flaki i pokroić je w cienkie paski, a także gotować odpowiednio długo, aby były smaczne i miękkie. Dlatego na przepis na flaczki z żołądków drobiowych warto zaplanować i przeznaczyć sobie nieco więcej czasu – nie jest to zupa, którą uda się przygotować w ostatniej chwili. Niezbędnym elementem jest również spora ilość przypraw, dzięki którym zupa ma wyrazisty smak i aromat. Nie może zabraknąć majeranku, słodkiej i ostrej papryki mielonej, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu. Flaczki zaliczają się do zup dość tłustych, kalorycznych i ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być stałym i codziennym elementem diety, ale nie ma przeciwwskazań do tego, aby pojawiały się w niej okazjonalnie. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na flaczki z żołądków drobiowych i sprawdź jak przygotować tę pyszną zupę w prosty sposób.

Alergeny w flaczkach z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla flaczków z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na flaczki z żołądków drobiowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze flaczków z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Flaczki z żołądków drobiowych są stosunkowo kaloryczne i ciężkostrawne, dlatego warto aby pojawiały się w diecie okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
152.96
764.78
Białko (g)
11.32
56.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.29
21.46
Węglowodany przyswajalne (g)
3.57
17.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
3.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
10.06
50.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.98
24.92
Tłuszcze nienasycone (g)
5.07
25.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.71
18.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
6.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.32
Brak danych dla: masło, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
111.62
558.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
76.88
384.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.81
14.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.54
112.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.34
Ryboflawina (mg)
0.13
0.65
Niacyna (mg)
2.44
12.21
Foliany (µg (mcg))
11.38
56.91
Beta karoten (µg (mcg))
540.10
2700.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
57.20
285.99
Potas (mg)
132.60
662.99
Wapń (mg)
16.84
84.19
Fosfor (mg)
105.15
525.74
Magnez (mg)
13.91
69.54
Żelazo (mg)
0.72
3.59
Cynk (mg)
1.18
5.91
Miedź (mg)
0.10
0.48
Mangan (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków z żołądków drobiowych 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków z żołądków drobiowych

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Udko kurczaka ze skórą
400 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
45 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Cebula
300 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
1,5 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
40.00