Flaczki z żołądków drobiowych
- Żołądki drobiowe (500 g)
- Udko kurczaka ze skórą - 2 sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (45 g)
- Cebula - 3 sztuki (300 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 łyżki (15 g)
Przepis na flaczki z żołądków drobiowych krok po kroku
Żołądki umyj, pokrój w paski i umieść w garnku. Dodaj udka z kurczaka i całość zalej ok. 2 litrami wody.
Dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu ok. 60 minut.
Po tym czasie wyjmij udka i odłóż na bok, a żołądku gotuj kolejne 40-50 minut aż zmiękną.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle.
Dodaj mąkę i wymieszaj, robiąc zasmażkę. Dodaj chochlę wody z garnka, wymieszaj, po czym wlej zasmażkę do zupy.
Mięso z udek oddziel od kości i pokrój w paski. Marchew i pietruszkę umyj i pokrój w paski lub kostkę. Dodaj do zupy.
Gotuj kolejne 10-15 minut, dopraw do smaku.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków z żołądków drobiowych
Flaczki z żołądków drobiowych to pomysł na pyszne, tradycyjne, polskie danie, dobre na wiele różnych okazji. Choć obecnie flaczki serwowane są głównie na uroczystościach takich jak wesela, czy komunie, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby przygotować je samodzielnie na obiad w tygodniu, czy w weekend, bez specjalnej okazji. To danie, które wpada w gusta przede wszystkim starszym pokoleniom, którym flaczki kojarzą się z domową kuchnią. Na pewno zaciekawi jednak wszystkich, którzy lubią staropolską kuchnię i mięsne, wyraziste w smaku dania. Choć tradycyjnie flaczki przygotowuje się z żołądków wołowych, warto wypróbować również inne wersje, między innymi flaczki z kurczaka, czy z wieprzowiny. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić flaczki z żołądków drobiowych jesteś w odpowiednim miejscu – nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tej zupy potrzebne Ci będą żołądki drobiowe z kurczaka lub indyka, udka kurczaka ze skórą, marchew i pietruszka, sporo cebuli, czosnku oraz przypraw. Bardzo ważne jest aby przed rozpoczęciem gotowania dokładnie oczyścić flaki i pokroić je w cienkie paski, a także gotować odpowiednio długo, aby były smaczne i miękkie. Dlatego na przepis na flaczki z żołądków drobiowych warto zaplanować i przeznaczyć sobie nieco więcej czasu – nie jest to zupa, którą uda się przygotować w ostatniej chwili. Niezbędnym elementem jest również spora ilość przypraw, dzięki którym zupa ma wyrazisty smak i aromat. Nie może zabraknąć majeranku, słodkiej i ostrej papryki mielonej, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu. Flaczki zaliczają się do zup dość tłustych, kalorycznych i ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być stałym i codziennym elementem diety, ale nie ma przeciwwskazań do tego, aby pojawiały się w niej okazjonalnie. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na flaczki z żołądków drobiowych i sprawdź jak przygotować tę pyszną zupę w prosty sposób.
Alergeny w flaczkach z żołądków drobiowych
Lista alergenów dla flaczków z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na flaczki z żołądków drobiowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze flaczków z żołądków drobiowych
Flaczki z żołądków drobiowych są stosunkowo kaloryczne i ciężkostrawne, dlatego warto aby pojawiały się w diecie okazjonalnie.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.