Flaczki z kani
- Świeże leśne grzyby - Kania (400 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Masło roślinne (50 g)
- Bulion warzywny (750 ml)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Pietruszka (100 g)
Przepis na flaczki z kani krok po kroku
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle w głębokiej patelni.
Grzyby oczyść, kapelusze obierz ze skórki i pokój w cienkie paski. Następnie grzyby dodaj do cebuli i smaż około 5 minut.
Marchew, selera i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Bulion podgrzej w garnku, dodaj do niego starte warzyw i gotuj przez 10 minut.
Wywarem zalej cebulę i grzyby, następnie całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
Zupę dopraw do smaku i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków z kani
Flaczki z kani to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Potrawa ta jest modyfikacją tradycyjnych flaków. Sposób przygotowania jest bardzo podobny, jednak do potrawy dodajemy grzyby pokrojone w kawałki, które przypominają flaki. Przepis na flaki z kani jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Zupa z kani skalda się z następujących produktów spożywczych: świeżych kani, cebuli, masła roślinnego, bulionu warzywnego, marchewki, selera korzeniowego, pietruszki oraz przypraw (soli, pieprzu i majeranku). Flaczki możesz przygotować z mrożonych kani lub użyć kanie gotowane.
A więc jak zrobić flaki z kani? Obraną cebulę podsmaż na maśle, dodaj do niej oczyszczone i pokrojone grzyby i całość smaż 5 minut. Następnie warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Bulion podgrzej i dodaj do niego wcześniej przygotowane warzywa. Wywarem w warzywami zalej podsmażone grzyby - całość duś około 5 minut. Zupę z grzybów kani dopraw do smaku i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Kanie są grzybami, które najczęściej pojawiają się od czerwca do listopada. Są to grzyby, które wartość odżywczą kumulują głownie w kapeluszach. Są one doskonałym źródłem witaminy A, C, E oraz niektórych witamin z grupy B. Kanie to produkty, które w większości składają się z wody. Jest to również produkt niskokaloryczny. Dodatkowo do przygotowania dania użyjemy marchwi, która jest doskonałym źródłem witaminy A, którą zaliczamy do przeciwutleniaczy. Związki te wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując zupa ze świeżych, leśnych kani to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Jest to doskonała propozycja na smaczne danie wegetariańskie, które smakuje podobnie do tradycyjnie przygotowywanych flaczków. Zupa ta świetnie sprawdzi się również na diecie bezglutenowej oraz o niskim indeksie glikemicznym. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania potrawy są przystępne cenowo, dlatego warto włączyć ten przepis do swojej diety.
Alergeny w flaczkach z kani
Lista alergenów dla flaczków z kani przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze flaczków z kani
Flaczki z kani to doskonała propozycja na wegetariański obiad. Danie to bogate jest w wiele cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.