Przepis na flaczki z kalmarów krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Kalmary oczyść i pokrój.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut.

Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.

Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.

Dodaj kalmary i gotuj jeszcze 5 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Flaczki z kalmarów podane w biały, głębokim talerzu.
Flaczki z kalmarów
Koszt przygotowania dania
71.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
193 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Flaczki z kalmarów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o flaczkach z kalmarów

Flaczki z kalmarów to świetny pomysł na dobre danie obiadowe. Pyszne flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Do przygotowania flaczków możesz wykorzystać świeże lub mrożone kalmary. Przepis na flaczki z kalmarów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, kalmary, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić flaczki z kalmarów? Kalmary oczyść i pokrój. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj kalmary i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem pieczywa żytniego.

Kalmary to owoce morza zawierające dużą ilość białka. Kalmary są niskokaloryczne. Zawierają małą ilość tłuszczu, są jednak bogate w cholesterol. Kalmary zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz sporo potasu. Potas pomaga regulować pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Potas pomaga także regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Witaminy z grupy odpowiadają za metabolizm naszego organizmu. Kalmary najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, aby mieć pewność, że są świeże. Zupa jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nie powinny jej spożywać dzieci i osoby starsze.

Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia flaczki są dobre jako danie na obiad. Pyszne flaczki to prosty przepis na zupę z kalmarów. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Flaczki można podać także z makaronem zamiast dodatku ziemniaków.

Wartości odżywcze flaczków z kalmarów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kalorie)
57.79 kcal
193.60 kcal
Białko
4.43 g
14.85 g

Węglowodany w flaczkach z kalmarów

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany
5.80 g
19.44 g
Węglowodany przyswajalne
4.92 g
16.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
2.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz
1.93 g
6.46 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.18 g
Tłuszcze nienasycone
1.58 g
5.28 g
Tłuszcze jednonasycone
1.02 g
3.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.86 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kalmary.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na flaczki z kalmarów

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A
83.61 µg (mcg)
280.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.72 mg
19.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.15 µg (mcg)
7.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
2.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.58 µg (mcg)
25.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
807.25 µg (mcg)
2704.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na flaczki z kalmarów

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód
212.99 mg
713.50 mg
Potas
188.63 mg
631.90 mg
Wapń
19.49 mg
65.30 mg
Fosfor
57.10 mg
191.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.43 mg
51.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
1.57 mg
Cynk
0.48 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.43 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków z kalmarów 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flaczkach z kalmarów

Lista alergenów dla flaczków z kalmarów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania flaczków z kalmarów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalmary
400 g
21.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
33.60
Za 400 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
103.80
Jak oceniasz przepis na flaczki z kalmarów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób