Flaczki z kalmarów

Opublikowano: 25.02.2022 r., 20:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaczki z kalmarów na talerzu
Flaczki z kalmarów
Flaczki z kalmarów to bardzo dobra propozycja na alternatywę dla osób niejedzących mięsa. Flaki są bardzo podobne w smaku do wersji z dodatkiem mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
193 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kalmary (400 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaczki z kalmarów krok po kroku

Kalmary oczyść i pokrój.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut.

Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.

Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.

Dodaj kalmary i gotuj jeszcze 5 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na flaczki z kalmarów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat flaczków z kalmarów

Flaczki z kalmarów to świetny pomysł na dobre danie obiadowe. Pyszne flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Do przygotowania flaczków możesz wykorzystać świeże lub mrożone kalmary. Przepis na flaczki z kalmarów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, kalmary, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić flaczki z kalmarów? Kalmary oczyść i pokrój. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj kalmary i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem pieczywa żytniego.

Kalmary to owoce morza zawierające dużą ilość białka. Kalmary są niskokaloryczne. Zawierają małą ilość tłuszczu, są jednak bogate w cholesterol. Kalmary zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz sporo potasu. Potas pomaga regulować pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Potas pomaga także regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Witaminy z grupy odpowiadają za metabolizm naszego organizmu. Kalmary najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, aby mieć pewność, że są świeże. Zupa jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nie powinny jej spożywać dzieci i osoby starsze.

Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia flaczki są dobre jako danie na obiad. Pyszne flaczki to prosty przepis na zupę z kalmarów. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Flaczki można podać także z makaronem zamiast dodatku ziemniaków.

Alergeny w flaczkach z kalmarów

Lista alergenów dla flaczków z kalmarów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze flaczków z kalmarów

na 100g gotowej potrawy

Flaczki z kalmarów to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest niskokaloryczna i może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej. Zupa ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
57.79
193.60
Białko (g)
4.43
14.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
5.80
19.44
Węglowodany przyswajalne (g)
4.92
16.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
2.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
1.93
6.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.35
1.18
Tłuszcze nienasycone (g)
1.58
5.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
3.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.86
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: kalmary.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
83.61
280.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.72
19.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.50
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.15
7.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.58
25.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
807.25
2704.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
212.99
713.50
Potas (mg)
188.63
631.90
Wapń (mg)
19.49
65.30
Fosfor (mg)
57.10
191.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.43
51.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.57
Cynk (mg)
0.48
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.43
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków z kalmarów 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków z kalmarów

Koszt składników
103.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalmary
400 g
21.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
33.60
Za 400 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
103.80