Flaczki z kalmarów
- Kalmary (400 g)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na flaczki z kalmarów krok po kroku
Kalmary oczyść i pokrój.
Obierz marchew i pokrój w kostkę.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.
Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.
Dodaj kalmary i gotuj jeszcze 5 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków z kalmarów
Flaczki z kalmarów to świetny pomysł na dobre danie obiadowe. Pyszne flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Do przygotowania flaczków możesz wykorzystać świeże lub mrożone kalmary. Przepis na flaczki z kalmarów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, kalmary, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić flaczki z kalmarów? Kalmary oczyść i pokrój. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj kalmary i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem pieczywa żytniego.
Kalmary to owoce morza zawierające dużą ilość białka. Kalmary są niskokaloryczne. Zawierają małą ilość tłuszczu, są jednak bogate w cholesterol. Kalmary zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz sporo potasu. Potas pomaga regulować pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Potas pomaga także regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Witaminy z grupy odpowiadają za metabolizm naszego organizmu. Kalmary najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, aby mieć pewność, że są świeże. Zupa jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nie powinny jej spożywać dzieci i osoby starsze.
Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia flaczki są dobre jako danie na obiad. Pyszne flaczki to prosty przepis na zupę z kalmarów. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Flaczki można podać także z makaronem zamiast dodatku ziemniaków.
Alergeny w flaczkach z kalmarów
Lista alergenów dla flaczków z kalmarów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kalmary
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze flaczków z kalmarów
Flaczki z kalmarów to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest niskokaloryczna i może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej. Zupa ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.