Flaczki z boczniaków
- Boczniaki (400 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (30 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na flaczki z boczniaków krok po kroku
Boczniaki umyj i osusz na sitku.
Pokrój grzyby w paski.
Warzywa obierz ze skóry i pokrój w paski, czosnek przeciśnij przez praskę.
Olej rozgrzej w garnku, dodaj pokrojone warzywa.
Dopraw do smaku i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu.
Po 10 minutach dodaj pokrojone w paski boczniaki.
Wlej wodę i dodaj koncentrat.
Gotuj flaki przez 20 minut na niewielkim ogniu.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków z boczniaków
Domowe flaczki to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaczki z boczniaków. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.
Poznaj mój błyskawiczny przepis na flaczki z boczniaków bez mięsa i pokochaj wegetariańskie obiady.
Moja propozycja nie dość, że jest idealna dla wegetarian, czyli wszystkich osób wykluczających ze swojej diety mięso zwierząt rzeźnych, ale także dla wegan, czyli osób, które nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Mój posiłek będzie bez mięsa i produktów zwierzęcych, czyli np. jajek.
Danie jest pyszne i smaczne, będzie także dobre dla dzieci. Ciężko się zorientować, że w danie nie zawiera tradycyjnych flaków.
Zatem, jak zrobić flaczki z boczniaków?
Przygotuj podstawowe składniki takie jak: grzyby boczniaki, marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy.
W pierwszej kolejności boczniaki umyj i osusz na sitku.
Pokrój grzyby w paski. Warzywa obierz ze skóry i pokrój w paski, czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie olej rozgrzej w garnku, dodaj pokrojone warzywa.
Dopraw do smaku i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu. Po 10 minutach dodaj pokrojone w paski boczniaki. Wlej wodę i dodaj koncentrat. Gotuj flaki przez 20 minut na niewielkim ogniu. Jeśli zależy Ci, aby zupa z boczniaków była nieco bardziej gęsta dodaj odrobinę mąki pszennej. Należy pamiętać, że mąka pszenna najczęściej zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w flaczkach z boczniaków
Lista alergenów dla flaczków z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na flaczki z boczniaków
Wartości odżywcze flaczków z boczniaków
W podobny sposób możesz przygotować tradycyjne flaki wołowe.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.