Flaczki wołowe
- Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Antrykot wołowy bez kości (400 g)
- Flaki (200 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Bulion warzywny - 10 szklanek (2500 ml)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Pomidory w puszce - 1 mała puszka (400 g)
Przepis na flaczki wołowe krok po kroku
Flaki oczyść i pokrój.
Mięso pokrój w paski.
Obierz marchew i pokrój w kostkę.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wołowe, marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 20 minut.
Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.
Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.
Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków wołowych
Flaczki wołowe to świetny pomysł na obiad. Flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Flaki wołowe to tradycyjna Polska potrawa, która podawana jest zazwyczaj na różnego rodzaju imprezach. Do przygotowania flaków możesz wykorzystać świeże lub mrożone flaki wołowe. Przepis na flaczki wołowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, flaki wołowe, mięso wołowe, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić flaki wołowe? Flaki oczyść i pokrój. Mięso pokrój w paski. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wołowe, marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne flaczki sprawdzi się doskonale na obiad. Najlepsze flaki powinny być dość mocno przyprawione. Smaczne flaki to tradycyjne danie na weselach i innych imprezach okolicznościowych. Flaki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce dłużej niż 2 dni. Wiesz już jak ugotować aromatyczną zupę, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji.
Alergeny w flaczki wołowe
Lista alergenów dla flaczków wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze flaczków wołowych
Flaczki wołowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Flaczki zawierają także dużą ilość składników mineralnych i witamin. Flaczki są zupą zawierającą małą ilość kalorii. Zupa doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(455g)
Węglowodany
(455g)
Tłuszcze
(455g)
Witaminy
(455g)
Składniki mineralne
(455g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.