Flaczki wołowe

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaczki wołowe w misce
Flaczki wołowe
Flaczki wołowe to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Flaczki są bardzo aromatyczną zupą polską. Tradycyjnie podaje się je podczas wielu uroczystości.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
243 kcal
Kcal w porcji
455 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Antrykot wołowy bez kości (400 g)
  • Flaki (200 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Bulion warzywny - 10 szklanek (2500 ml)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Pomidory w puszce - 1 mała puszka (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaczki wołowe krok po kroku

Flaki oczyść i pokrój.

Mięso pokrój w paski.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wołowe, marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 20 minut.

Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.

Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.

Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na flaczki wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat flaczków wołowych

Flaczki wołowe to świetny pomysł na obiad. Flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Flaki wołowe to tradycyjna Polska potrawa, która podawana jest zazwyczaj na różnego rodzaju imprezach. Do przygotowania flaków możesz wykorzystać świeże lub mrożone flaki wołowe. Przepis na flaczki wołowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, flaki wołowe, mięso wołowe, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić flaki wołowe? Flaki oczyść i pokrój. Mięso pokrój w paski. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wołowe, marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne flaczki sprawdzi się doskonale na obiad. Najlepsze flaki powinny być dość mocno przyprawione. Smaczne flaki to tradycyjne danie na weselach i innych imprezach okolicznościowych. Flaki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce dłużej niż 2 dni. Wiesz już jak ugotować aromatyczną zupę, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji.

Alergeny w flaczki wołowe

Lista alergenów dla flaczków wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze flaczków wołowych

na 100g gotowej potrawy

Flaczki wołowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Flaczki zawierają także dużą ilość składników mineralnych i witamin. Flaczki są zupą zawierającą małą ilość kalorii. Zupa doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(455g)
Energia (kcal)
53.57
243.75
Białko (g)
2.98
13.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(455g)
Węglowodany (g)
3.83
17.44
Węglowodany przyswajalne (g)
3.21
14.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
2.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(455g)
Tłuszcz (g)
3.05
13.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
2.37
10.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.73
7.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
2.90
Cholesterol (mg)
10.37
47.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(455g)
Witamina A (µg (mcg))
54.14
246.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.57
16.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Witamina E (mg)
0.22
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.70
3.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
3.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.98
22.65
Brak danych dla: antrykot wołowy bez kości, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
527.70
2401.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(455g)
Sód (mg)
192.58
876.25
Potas (mg)
133.34
606.70
Wapń (mg)
13.37
60.85
Fosfor (mg)
32.30
146.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.98
36.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
1.98
Cynk (mg)
0.50
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków wołowych 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków wołowych

Koszt składników
121.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Antrykot wołowy bez kości
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Flaki
200 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion warzywny
2500 ml
10 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 ml
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 mała puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
121.80