Flaczki sojowe

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaczki sojowe podane w miseczce.
Flaczki sojowe
Flaczki sojowe to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które można podać na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
163 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Kotlety sojowe (200 g)
  • Bulion warzywny 8 szklanek (2000 ml)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Por (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na flaczki sojowe krok po kroku

Bulion warzywny podgrzej i gotuj w nim kotlety sojowe przez około 5 minut.

Następnie kotlety wyciągnij z wywaru, pozostaw je do przestudzenia i pokrój w cienkie paski.

Marchew i seler obierz, pokrój w paski.

Por umyj, osusz i pokrój w plasterki.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.

Czosnek obierz i pokrój w paski.

Do bulionu dodaj wszystkie warzywa, szczyptę soli i pierzu, 2 łyżki majeranku, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, płaską łyżeczkę papryki ostrej oraz po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, oraz imbiru mielonego.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut (do miękkości warzyw).

Następnie do zupy dodaj pokrojone kotlety sojowe oraz przecier pomidorowy.

Składniki wymieszaj i zagotuj.

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na flaczki sojowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat flaczków sojowych

Flaczki sojowe to doskonała propozycja na wegańskie oraz wegetariańskie danie. Smaczne flaczki z kotletów sojowych to doskonała propozycja na obiad. Prosty przepis na flaczki sojowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kotlety sojowe, bulion warzywny, marchew, seler korzeniowy, czosnek, papryka czerwona, por, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, papryka ostra oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić flaczki sojowe? Bulion warzywny podgrzej i gotuj w nim kotlety sojowe przez około 5 minut. Następnie kotlety wyciągnij z wywaru, pozostaw je do przestudzenia i pokrój w cienkie paseczki. Marchew i seler obierz, pokrój w paski. Por umyj, osusz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Czosnek obierz i pokrój w paski. Do bulionu dodaj wszystkie warzywa, szczyptę soli i pierzu, 2 łyżki majeranku, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, płaską łyżeczkę papryki ostrej oraz po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, oraz imbiru mielonego. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut (do miękkości warzyw). Następnie do zupy dodaj pokrojone kotlety sojowe oraz przecier pomidorowy. Składniki wymieszaj i zagotuj.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować wegetariańskie flaczki z kotletów sojowych. Najlepsze flaczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w flaczkach sojowych

Lista alergenów dla flaczków sojowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kotlety sojowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kotlety sojowe
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze flaczków sojowych

na 100g gotowej potrawy

Flaczki sojowe to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Flaczki z kotletów sojowych doskonale sprawdzą się na diecie wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
29.17
163.34
Białko (g)
1.85
10.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
4.00
22.42
Węglowodany przyswajalne (g)
2.29
12.81
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
2.83
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
0.76
4.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.60
Tłuszcze nienasycone (g)
0.66
3.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.07
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.18
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
69.64
389.99
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.35
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.99
72.76
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
1.08
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.17
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
1.67
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.72
37.65
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
696.40
3899.85
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
262.30
1468.85
Potas (mg)
80.49
450.73
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.90
49.84
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
13.30
74.49
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.41
24.67
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.21
1.20
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.09
0.49
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.13
Brak danych dla: kotlety sojowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków sojowych 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków sojowych

Koszt składników
88.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kotlety sojowe
200 g
10.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
11.11
Za 200 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Koszt składników
88.50