Przepis na flaczki jak u mamy krok po kroku
- Flaki 400 g
- Masło 20 g 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Por 100 g 1 sztuka
- Bulion warzywny 1000 ml
Flaki ugotuj w garnku z wodą, odcedź i odstaw na bok.
Masło rozpuść w garnku, krótko zeszklij cebulę i czosnek.
Wrzuć drobno pokrojone warzywa, całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
Dodaj przyprawy i flaczki. Zupę gotuj jeszcze około 20 minut.
-
Zupa gulaszowa
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Zupa strogonow
-
Strogonow wołowy
-
Gulasz z cielęciny
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Gulasz wołowy na winie
-
Gulasz wołowy w sosie własnym
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Gulasz z pręgi wołowej
-
Strogonow Thermomix
-
Gulasz z łopatki wołowej
-
Gulasz wołowy

(liczba kalorii)
Flaczki jak u mamy - cechy przepisu
Więcej o flaczkach jak u mamy
Flaczki to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaczki jak u mamy. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.
Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, oleju rzepakowego, bulionu warzywnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki wołowe.
Zatem, jak zrobić flaczki jak u mamy?
W pierwszej kolejności ugotuj flaki w garnku z wodą, odcedź je i przełóż d miseczki obok. Niech sobie ostygną, a my w tym czasie przygotujemy resztę składników.
W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie pomijaj dodatku tych cennych, aromatycznych warzyw, które dodają niesamowitego smaku całej potrawie.
Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.
Całość zalej bulionem warzywnym. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj flaczki wołowe i gotuj jeszcze przez chwilę. Po około 15 minutach nasze flaczki jak u mamy z całą pewnością będą dobre.
Sam widzisz, w jaki posty sposób można przygotować smaczne danie i pyszne.
Skoro już wiesz jak ugotować flaczki, wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis na flaczki. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze flaczków jak u mamy
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w flaczkach jak u mamy
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na flaczki jak u mamy
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na flaczki jak u mamy
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w flaczkach jak u mamy
Lista alergenów dla flaczków jak u mamy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na flaczki jak u mamy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe